Потреблението се възстановява, търговията с ръст за 10-и месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/9694836 www.24chasa.bg
Потреблението постепенно се възстановява, но все още не е достигнало предкризисните нива.

Производството се е свило с 3,4% за година, строителството - с 4,2%

Месечен ръст от 3% през февруари при търговията на дребно сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Като повече продажби отчитат почти всички браншове.

Със 7,4 % се е увеличил оборотът при търговията с нехранителни стоки, при продажбата на автомобилни горива и смазочни материали ръстът е 4,7%. Значителен ръст на оборота регистрират търговците, които продават текстил, облекло, обувки и кожени изделия - 44,8%. С 9,5 % се е увеличила търговията с компютърна и комуникационна техника, а с фармацевтични и медицински стоки - с 8,6%, показват още данните на НСИ.

Намаление има само при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, но минимално - с 0,2%.

Данните на НСИ показват, че потреблението постепенно се възстановява въпреки кризата, предизвикана от пандемията, а търговията на дребно расте за десети месец поред. Но все още не може да достигне предкризисните нива, тъй като на годишна база през февруари има спад с 0,5%.

Данните за годишните изменения показват, че с малко над 15% за година е спаднал оборотът при търговията с автомобилни горива и масла, а при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия намалението е с 0,6%. Увеличение с 4,7% има при продажбата на нехранителни стоки.

По-съществен ръст за година има при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 33,3%, при търговията с компютърна и комуникационна техника - с 9,4%, и при търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4%. Намаление има при продажбите на фармацевтични и медицински стоки - с 1,4%.

При промишленото производство през февруари спрямо година назад спадът е 3,4%.

В строителството данните показват 4,2% намаление през февруари спрямо същия месец през 2020 г., а спрямо януари 2021-а има покачване от 0,2%.