ЕС иска да поръча 1,8 млрд. дози ваксини от второ поколение

https://www.24chasa.bg/novini/article/9694973 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Европейският съюз ще започне преговори за поръчка на 1,8 милиарда допълнителни дози ваксина от "второ поколение" срещу КОВИД-19, ефикасни срещу бъдещи варианти на коронавируса и които трябва да бъдат доставяни от тази година, съобщи днес за Франс прес източник от Европейската комисия, предаде БТА.

Докато страните от ЕС са изправени пред значително забавяне на доставките от лабораториите, този нов договор, подписан с един производител, ще включва "задължение за доставка" с месечен график (а не както досега тримесечен) за изпращане.

Европейската комисия, която преговаря от името на 27-те, иска да сключи договор за сигурна покупка на 900 милиона дози, който включва възможност за 900 милиона допълнителни дози, уточни източникът, потвърждавайки информация на в. "Велт".

Тези ваксини, чиято доставка ще започне от тази година и ще продължи през 2022 и 2023 г., се прибавят към 2,6 милиарда дози, които вече са поръчани от ЕС и които трябва да бъдат доставени на страните членки през тази и следващата година.

Целта е да се предвиди появата на нови варианти на коронавируса, срещу които сегашните ваксини може да се окаже, че не действат, а това ще наложи внедряването на ваксини от ново поколение, които ще са модифицирани.

Тази поръчка се прави и с оглед масово ваксиниране на деца и подрастващи в целия ЕС.