Изобретение на млад китайски предприемач преодолява езиковата бариера в общуването

https://www.24chasa.bg/novini/article/9696028 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Изобретение на китайски предприемач помага в общуването между хора, които говорят различни езици.

Младият Леал Тиен получава вдъхновение за изобретението си от научно-фантастичния роман на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“, в който рибата Бабел помага за преодоляването на езиковата пропаст между хората от различни държави и планети. Всеки, който я сложи в ухото си, е в състояние да разговаря с извънземните, предава Радио Китай.

Леал Тиен установява, че въпреки напредъка на технологиите за разпознаване на чужда реч, повечето устройства не отговарят на нуждите на увеличаващите се международни пътувания и комуникация. Той си поставя за цел да разработи слушалки, които да превеждат незабавно, също като рибата от романа. За да реализира идеята си, през 2016 г. Леал Тиен открива технологична фирма с името „Timekettle“. Година по-късно пуска концепцията си за слушалки-преводач на американски сайт за краудфандинг, събирайки 200 000 щатски долара за своя проект. След няколко години технически разработки се появява продукт с името WT2, който използва интелигентен алгоритъм и превежда от над 40 езика.

„Единственото, което трябва да направите, е да дадете слушалката на вашия чуждестранен приятел, след което може да проведете безплатен и завладяващ разговор почти без забавяне“, обяснява Леал Тиен в интервю за Синхуа.

До момента компанията е продала над 100 000 слушалки в повече от 100 държави и региона, сред които САЩ, Европа и Япония. Сред техните партньори са гиганти като iFlytek, Google и Microsoft. „Timekettle“ притежава над 20 патента в страната и чужбина, повечето от които се фокусират върху алгоритми за подобряване на комуникацията.