Проф. Михаил Константинов: Отиваме към правителство с пълна подкрепа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9697398 www.24chasa.bg
Проф. Михаил Константинов КАДЪР: БНТ

В Европа няма машинно гласуване

Работата беше 4 пъти повече, отколкото на миналите избори. Това, което се случи във Велико Търново, показа защо в Европа няма машинно гласуване. Във Велико Търново се отмени машинното гласуване, защото с 300-400 машини имаше софтуерен проблем, който разместваше преференциите. Добре, че там имаше хартия, иначе изборите щяха да бъдат касирани. Това заяви проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване" в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според него твърдението, че гласуването с машина е толкова лесно, колкото използването на банкомат, е неточно:

300 000 души не са пипали банкомат - тези хора, ако има само машинно гласуване, или няма да гласуват, или ще объркат своя глас. 27% от българите са гласували на 4 април с машини, затова махането на хартията е изключително опасно, коментира проф. Константинов и отново каза, че в Европа няма машинно гласуване.

По думите му правителство ще има, защото няма да има политическа сила, която да бъде крайно против: "Отиваме към правителство с пълна подкрепа. Отиваме към Великобритания, където няма опозиция, правителството е общо и никой не си мисли да опозиционерства", заяви той.

Според него е "безумие" да има избори през лятото, защото никой няма да гласува.

На страната й трябва стабилно управление, защото ситуацията е като на война - в пандемията дадохме 30 хил. жертви. Световните финанси са пред рухване, външна война е пред прага на света, трябва ни стабилно управление. Ние сме щастливо поколение - не знаем какво е война, каза професорът.

Това, което са пуснали в урните българските избиратели - това е било преброено, категоричен беше проф. Константинов.