Александър Андреев: ЦИК прави анализ и ще предложи промени в изборното законодателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/9697748 www.24chasa.bg
Александър Андреев

На днешното си заседание ЦИК прие решенията, с които обяви окончателните резултати от парламентарните избори на 4 април. 24 депутати, избрани от два района, заявиха своето желание от къде искат да влязат в парламента. Отделно от това имаше и заявления на избрани за депутати, които подадоха отказ да положат клетва и бяха заменени със следващите от листата. С това решение ЦИК изпълни задълженията си по закон в срок да обяви окончателният списък с имената на избраните за народни представители. Това заяви председателят на ЦИК Александър Андреев.

Той даде изявление пред медиите в присъствието на всички членове на комисията.

"Независимо от появилите се обществени нагласи, че поради различни причини, като например сложната обстановка, в която се намираме заради пандемията и сложните изборни книжа, които могат да забавят отчитането на изборните резултати, ние изпълнихме в срок нашите задължения. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа на всички членове на ЦИК и нашата администрация, на всички членове на РИК и техните сътрудници, както и на всички членове на секционни избирателни комисии, които поеха най-голямата тежест по време на тези трудни избори заради пандемията", каза Андреев и благодари за отличната координация при организацията на вота с Министерски съвет, областните управители и общините.

"Предстои ЦИК да издаде бюлетин и да направи анализ на провелите се избори, в който ще дадем допълнителни предложения за промени в изборното законодателство за проблемите, които сме видяли", уточни Андреев.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров обясни, че постъпилите жалби и сигнали са общо 400. Подчерта, че това са изборите с най-много разкрити секции в чужбина, като в някои е имало по 1800 гласували. Той добави и, че е имало проблем с машинното гласуване във Велико Търново, където в електронната бюлетина бе сгрешена подредбата на кандидатстката листа на една коалиция, както и сигнали за проблеми с устройствата в отделни секции в други райони. Този въпрос също предстои да бъде разгледан от ЦИК.    

27% са гласувалите с машина в секциите, в които е имало такава възможност. Толкова е процентът на гласувалите с устройствата и на евроизборите през 2019 г., уточни Димитров.