По 600, а не 400 медици ще получават COVID бонус от 1000 лв. в големите болници

https://www.24chasa.bg/novini/article/9698788 www.24chasa.bg
Повече от медиците на първа линия ще получават допълнително заплащане. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Бройката зависи от преминалите за месец пациенти, вдигнаха бюджета за допълнителното заплащане с 12 млн. лв.

Големите болници ще могат да дадат допълнително заплащане от 1000 лв. на 600 свои лекари, сестри, лаборанти, санитари вместо както досега на 400.

Това предвижда

промяна в

методиката на

здравната каса,

по която се плащат пари за работа при неблагоприятни условия на медиците на първа линия срещу коронавируса. То влиза в сила със задна дата от 1 март, за да може да обхване плащанията и за пика на третата вълна на коронавируса в България.

Според методиката максималният брой на персонала, който конкретна болница може да отчете към здравната каса за получаване на допълнителното възнаграждение, зависи от броя на хоспитализираните с COVID пациенти.

Досега границата беше до 400 души медицински и немедицински персонал при над 200 приети за месец в здравното заведение. Според промяната този лимит вече ще важи, когато хоспитализираните са между 201 и 400 човека. А когато в лечебното заведение за месец бъдат приети над 400 пациенти с коронавирус, бонус ще могат да получат до 600 души от персонала, лекуващ и обслужващ тези пациенти.

Новата мярка

ще обхване

работещите в

4-5 от големите

и натоварени

болници,

които приемат най-много пациенти, е обяснила пред надзора на касата зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева, става ясно от стенограма на заседание от 30 март.

За да се вдигне ограничението за броя хора с бонуси, касата ще отдели още 12 млн. лв. Досега за допълнителните 1000 лв. на медиците бяха отделени 38 млн. лв., а с промяната разходът ще скочи до 50 млн. лв. Очакванията на надзорниците обаче са през април да няма толкова много пациенти с коронавирус в болниците и бонуси ще има за по-малко медици.

Решение кои точно да са хората, които ще получат допълнително възнаграждение, взима директорът на болницата. В методиката обаче е разписано, че това могат да са медицинският и немедицинският персонал, който е пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с COVID, както и персоналът от лабораториите в болниците, определени със заповед на министъра на здравеопазването за провеждане на тестовете за коронавирус.

Обмислят още разхлабване на мерките, дори да се ходи на мач

Държавата обмисля разхлабването на още от противоепидемичните мерки със спада в заболеваемостта. Това стана ясно от посещението на премиера Бойко Борисов и здравния министър проф. Костадин Ангелов в Мулдавския манастир “Св. Петка”.

“Това е добра индикация, че мерките работят, и ако продължава тази тенденция, обсъждаме разхлабването и на други мерки”, заяви Ангелов, коментирайки данни за новите заразени. В неделя бяха обявени нови 1352 болни. Според премиера е добре да се обмислят и възможностите за връщане на публика по стадионите.

От понеделник началният курс, 7-и, 8-и и 10-и клас се връщат в училище от днес. За големите се запазва ротацията и от 26 април се връщат 5-и, 9-и и 12-и клас.

От понеделник отварят и заведенията, но масите на закрито могат да са до 50% заети. Отварят се и кина, театри, галерии, музеи и зали за концерти, както и спа центровете. От петък ще заработят всички магазини в моловете, както и самостоятелните с площ над 300 кв. м. От 16 април пускат и в казина и игрални зали. На 29 април ще отворят и нощните барове и дискотеки.

“Единствено ние не затворихме църквите си по време на пандемията, защото в тази тежка ситуация вярата ни дава сили. Радвам се да видя как духовниците се грижат за спазването на мерките в храмовете - точно както в Мулдавския манастир “Св. Петка”. Единствено някои наши опоненти не разбраха сериозността на ситуацията. Шегуват се с вируса, оспорват мерките, но когато самите те се разболеят - тичат по болниците и искат да ги лекуват с ремдесивир”, каза още Борисов.

До май с ваксинирани 3 млн. души и оздравели ще имаме колективен имунитет, заяви Борисов пък от следващата си дестинация - село Тополово. До средата на юни ще получим 2 700 000 ваксини от “Пфайзер”. “Благодарение на ЕС и на това, че реагирахме навреме и твърдо. Важно е да се знае какво сме договорили, за да не си приписват нашите заслуги”, каза Борисов. Обясни, че търговската война тече с пълна сила, а цените на ваксините се вдигат. Отсега в ЕС се правят договори за ваксини за 2022-2023 г. за 900 млн. дози на цена от 19,5 евро. Грубо ще струват 18 млрд. евро, пресметна Борисов.