Акциите на "Алибаба" с ръст от 8% след глобата от 2,8 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/9699552 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) заяви, че глобява технологичния гигант "Алибаба Груп Холдинг" с приблизително 2,77 млрд. долара за нарушаване на антимонополното законодателство на страната, предаде БНР.

Регулаторът обвини "Алибаба" в "злоупотреба с господстващо положение на пазара", тъй като компанията не позволява на търговците да използват други платформи за електронна търговия и възпрепятства свободното движение на стоки.

Alibaba Group заяви, че приема решението и ще работи за прилагане на промени, изисквани от SAMR. "Alibaba приема наказанието с искреността и ще гарантира, че ще го спазва с решителност“, се казва в изявление на компанията. "За да изпълни своята отговорност пред обществото, Alibaba ще работи в съответствие със закона с изключително старание, ще продължи да укрепва своите системи за съответствие и да надгражда растежа си чрез иновации".

След новината за наложената глоба акциите на "Алибаба" поскъпват с близо 8% на Хонконгската борса, тъй като с това решение „се разсеяха черните облаци“, надвиснали през последните месеци над компанията.

Акциите на "Алибаба" се търгуват без промяна спрямо нивата от началото на годината, като в рамките на последните 12 месеца те поскъпнаха с около 20 на сто.

Главният изпълнителен директор на технологичния гигант Даниел Джан отбеляза, че не очаква глобата да има "значително въздействие" върху "Алибаба" и добави, че компанията ще намали бариерите и разходите за участие на търговците на нейната платформа за търговия.