Нищо не може да ви попречи да слушате кристално ясно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9700037 www.24chasa.bg

Слушалките Huawei FreeBuds 4i предлагат топ технологии на изгодна цена

От началото на месец април имах възможността, а както се оказа в последствие – и удоволствието, да изпробвам последния продукт на Huawei от сферата на носимите технологии – TWS слушалките Huawei FreeBuds 4i. Моделът дебютира съвсем скоро на световната сцена и от тази седмица е наличен и в търговската мрежа в България. В следващите редове ще можете да прочетете защо това може да се окаже бестселърът на годината и най-подходящите слушалки за вас.

Дизайн

Първата съществена промяна спрямо предшественика на модела от миналата година Huawei FreeBuds 3i е в кейса на слушалките. Новото издание идва с рафиниран дизайн в стил „речен камък“, който оставя приятно усещане в ръката. На предната повърхност на кутийката е разположен нотификационният диод, от дясната страна е единственият бутон, служещ за сдвояване със смартфона, а теглото е осезаемо по-малко от това на някои от основните конкуренти, като успява да се вмести в размери, по-компактни от миналогодишните – 36.5 грама и 61.8 мм на 48 мм на 27.5 мм. Впечатление прави силата на магнитите, които задържат слушалките, а също така и нещо, което всеки аудиоентусиаст ще оцени подобаващо – звукът от затварянето на капачето.

Колкото до самите слушалки, ергономичната им форма и малкото им тегло ги правят доста удобни за продължително носене като лично аз останах впечатлен от стабилното им фиксиране в ухото по време на тичане и интензивни тренировки. На всяка една от слушалките има система от два микрофона, които отговарят за шумопотискането, а също така и разпознават откъде идва гласът ви по време на разговор, за да подобрят качеството на звука. В заключение, FreeBuds 4i предлагат комфортен и изчистен дизайн с всички необходими функционалности.

Звук, ANC и издръжливост

И така стигаме до най-съществения компонент от този продукт, а именно – звукът. От компанията са оборудвали слушалките с 10 мм динамични драйвъри с полимерна мембрана, които продуцират доста приятен звук, но мога да кажа, че определено са по-подходящи за възпроизвеждане на поп музика. Звукът се отличава с ясни вокали и плътен бас, но изостава малко по отношение на требъла. Въпреки това, звученето е хармонично и ако използвате third-party еквалайзер, можете да компенсирате за минималните липси.

Активната шумоизолация обаче е това, което наистина кара модела да изпъкне. Тази фукнция рядко се имплементира в TWS слушалки в този ценови клас, но от Huawei са се справили блестящо. Системата може да работи в три състояния – изключено, awareness и ANC, като много успешно пропуска и редуцира околния шум. Друга важна характеристика е вградената low-latency технология, благодарение на която звукът по време на гейминг се възпроизвежда без никакво забавяне.

По отношение на батерията, Huawei FreeBuds 4i трупат суперлативи, тъй като оправдават заявката на производителя. Слушалките издържат 10 часа слушане на музика при изключена ANC и 50% от силата на звука, но моите навици доведоха до около 8 часа при 100%, а когато е ANC е активна и силата на звука е увеличена на максимум, батерията стига за 4 часа и половина. В комбинация със заряда на кейса, общото време за слушане нараства до 22 часа.

Софтуер и жестове

Тук нещата стават малко по-особени. Управлението на слушалките се осъществява посредством почуквания в горната част на дългото рамо, които могат да се персонализират от приложението или от настройките на устройството. В случай, че ползвате смартфон на Huawei, то нещата изглеждат почти безупречно. За притежателите на телефони от други производители това се случва само през приложението Huawei AI Life, налично както за Android, така и за iOS, като в него можете да превключвате режимите на работа, да следите нивото на батерията и да модифицирате жестовете за управление.

Личните ми впечатления от работата по този начин са по-скоро положителни, но жестовете не са напълно интуитивни, а приложението все още не включва модела в списъка с поддръжаните устройства за региона, но очаквам това да се промени в най-скоро време. От компанията предупреждават, че версията, изтеглена от Play Store, може да изпитва трудности при работата с телефони на други производители.

Заключение

Huawei FreeBuds 4i са изключително солиден избор. Те предлагат богат асортимент от екстри, някои от които присъщи на продукти от по-горен клас, свеж дизайн и продължителен комфорт при носене. Слушалките са проектирани и позиционирани по страхотен начин и са подходящи както за ежедневна употреба, така и за спорт, а компромисът със звука за сметка на занчително по-голямата батерия е нищожен. Наличните цветове са бяло и черно, а цената - 149 лв.