"168 часа": Спасено в София еврейче - кандидат за президент на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/9700056 www.24chasa.bg
Михаел Бар-Зоар се кандидатира за президент на Израел.

Семейството му е изселено до Ловеч, свещеник му подарява “Приказки” на Братя Грим

Талантливият писател става официален биограф на колосите Давид Бен-Гурион и Шимон Перес

Шокиран е, че съпругата на негов приятел е легендарна шпионка на агенцията

Участва в тайните операции на Мосад по залавянето на нацисти

Роденият в София през 1938 г. Михаел и родителите му са сред хилядите български евреи, спасени от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война.

Семейството му e изселено в едно от селата близо до Ловеч, където момчето прекарва две от най-хубавите години от живота си. Най-яркият му спомен e милият свещеник на общината, който му подарява “Приказки” на Братя Грим.

Винаги когато говори за това, Михаел се вълнува и твърди, че

само българският народ е способен на подобна обич

и отзивчивост. Знае, че получава книгата, защото е едно от малкото еврейски деца, които могат да четат и пишат на български.

Отблагодарява се за подаръка със стихотворение, посветено на църквата.

“България беше за мен една мечта - споделя Михаел Бар-Зоар пред български медии. - Тя винаги ще бъде в сърцето ми. Бях дете и това бяха двете най-хубави години в моя живот, когато семейството ми беше изселено в едно от селата в Ловешко.

Обикалях с истински хора, с български селяни

Тогава видях добротата и любовта. За мен това бяха прекрасни моменти.”

През 1948 г., когато Михаел Бар-Зоар е на 10 г., семейството му решава да замине за Израел.

Учи в гимназия в Тел Авив и завършва икономика в Еврейския университет в Йерусалим. По-късно получава магистърска и докторска степен по политически науки и международни отношения от Сорбоната в Париж. Преподава в университети в Израел и в САЩ.

От малък полага усилия да развие вродения си талант да изразява мислите си красиво и изискано. Неслучайно няколко пъти е обявяван за един от най-добрите писатели, историци и политици. Два пъти е бил член на Кнесета (Народното събрание на Израел), където е председател на Комисията по образованието. Приятел е с едни от най-ярките фигури от политическия елит на страната. Участва дори в акции на Мосад и посвещава книга на приключенията си в шпионажа.

Тази шеметна научна и изследователска кариера превръща Бар-Зоар в един от силните претенденти за поста президент на Израел.

Той е автор на увлекателни биографични и исторически изследвания, както и на документални филми. Сред тях емблематична е историята му за спасяването на българските евреи, описана в книгата “Извън хватката на Хитлер. Героичното спасение на българските евреи”. Досега е убеден, че светът трябва да познава тази история в детайли.

Според него България е спасила 50 хил. души и този факт в продължение на много години не е известен за международната общественост. Бар-Зоар споделя, че първоначално му било много трудно да убеди събеседниците си, че това е истинска история, която лично е преживял. В САЩ обаче винаги му отговаряли, че е много хубав разказ, но, за жалост, не бил верен. Опонентите му твърдели, че за Холокоста отдавна всичко е известно, но за тези факти никога никъде не били чували или чели.

Именно затова освен книгата Бар-Зоар създава и документален филм. В момента се бори историята за спасяването на евреите да стигне до Холивуд, за да се направи касова продукция, която да трогне хората по целия свят.

“Всички знаят какво е направил Оскар Шиндлер, но това, което България е направила, е 50 пъти повече - казва Бар-Зоар. - Искам да разказвам тази история, за да не я забравят хората.”

Цялата история четете ТУК