Еврокомисията иска изясняване на инцидента в ядрения обект в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/9700760 www.24chasa.bg
Така изглежда атомната електроцентрала Бушер, на около 1200 км (746 мили) южно от Техеран, на 26 октомври 2010 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейският съюз е изключително загрижен за информацията за инцидента в ядреното съоръжение в Иран и смята, че е необходимо да се изяснят напълно всички негови обстоятелства. Това стана ясно на брифинг в Брюксел от представителя на външнополитическата служба на ЕС Петер Стано, цитиран от РИА Новости.

"ЕС е наясно с този инцидент, ние сме много загрижени за тази информация. Необходимо е да се изясни случилото се. Отхвърляме всяко действие, което може да отслаби или неутрализира усилията за разрешаване на иранския проблем. Необходимо е да се изяснят всички обстоятелства на този инцидент", каза Стано.

Засега според него циркулират различни тълкувания на случилото се. "Най-важното за нас е да разберем фактите. И ако разполагаме с тези факти, можем да решим какви изявления да правим и да предприемаме действия", добави говорителят, цитиран от "Фокус".

В неделя иранската страна съобщи, че в ядреното съоръжение в Натанц е регистрирана авария в електроразпределителната мрежа. Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи нарече инцидента "проява на ядрен тероризъм". The New York Times, позовавайки се на източници, съобщава, че аварията в Натанц е причинена от експлозия, организирана от израелската страна. След това иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обяви участието на Израел в инцидента.

Салехи заяви в понеделник, че саботажът в съоръжението в Натанц не е спрял процеса на обогатяване на уран в съоръжението, което планира да увеличи производствения си капацитет с 50%.