Пристигнаха 62 010 дози от "Пфайзер", от май имаме избор на ваксини (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9700988 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

"В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки.

Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca. Малко количества ваксини на Pfizer са насочени към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план", обясни Ангелов.

"Избор на ваксини ще има от май. Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум", обясни здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и безопасна.

"Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях", уточни Ангелов.

"Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, допълни Ангелов. "Изготвят план как личните лекари да разпределят ваксините. По отношение на отдалечените места в страната, той отново припомни, че с органите на МВР са осигурили логистика за доставяне на ваксините.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, подчерта.

Здравният министър категорично посочи, че вярва във ваксините.

Електронната система за предварително записан час за ваксиниране срещу COVID-19 ще продължи да работи до края на годината.

Ангелов призова хората да са спокойни и увери, че българските лекари са много добре квалифицирани и с много голям опит във ваксинационните стратегии.

Няма нито едно клинично проучване в света, свързано с употребата на различни ваксини за отделните дози, коментира министър Ангелов възможността първата и втората доза от ваксината да са от различен производител.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева посъветва хората, които искат ваксина, различна от тази на "АстраЗенека", да изчакат до май. До края на този месец ще информираме хората какви ваксини има в съответните ваксинационни центрове, увери Начева.