В Забърдо гласували за милионера Вълнев, за да ги направи успели като него

https://www.24chasa.bg/novini/article/9701856 www.24chasa.bg
Бизнесменът Павел Вълнев имал идеи как да спре обезлюдяването на селата. СНИМКА: “РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ”

- На какво се дължи феноменът, че в родопското сeло“Републиканци за България” има 5 пъти повече гласове от ГЕРБ

- Бизнесменът - заместник на Цветанов, е родопчанин и също като кмета Черпоков залагал на възраждането на селата

- 29-годишната учителка Мария Ангьозова от близкото с. Павелско била в листата

“Забърдо гласува за успелия родопчанин Павел Вълнев, защото човекът, като може сам да забогатее, може и нас да дърпа нагоре и по този начин гласуваме за себе си.”

Така обясняват в чепеларското село ударния си вот за “Републиканци за България” на 4 април.

Изборите в родопското село се превърнаха във феномен в държавата, след като “Републиканци за България” стана безспорен победител. Новата партия има близо 5 пъти повече гласове от ГЕРБ. Този феномен не може да бъде обяснен с някаква форма на контролиран вот - защото там няма компактно циганско население, за да се подозира купен вот.

От 245 гласа, пуснати на хартия и на машина, 146 бюлетини са за “Републиканци за България”. Втората политическа сила е ГЕРБ с 30 гласа. Трети и четвърти са БСП и ДПС с по 17 гласа.

От селото не е имало представител в листата на партията, оглавявана от Цветан Цветанов. Имаше обаче кандидат за депутат в листата от близкото село Павелско. 29-годишната Мария Ангьозова е преподавател в училището, има едно дете. Баща ѝ е от Павелско, съпругът й също е родопчанин.

“Мария

единствена дойде

по изборите в

Забърдо, раздаде

курбан

Освен това връчи и наградите на нашия кукерски празник Стара Марта, който се провежда на 14 март и е самобитен за селото”, каза кметът на Забърдо Валентин Черпоков, който кара шести мандат.

Той поел поста за първи път през 1996 г. и е канил всякакви политици и дипломати в Забърдо през годините. Стана известен с това, че

първи в страната

В края на февруари кметът на Забърдо Валентин Черпоков получи награда от “Дестинация България” за оригиналните празници, на които кани дипломати от години.
В края на февруари кметът на Забърдо Валентин Черпоков получи награда от “Дестинация България” за оригиналните празници, на които кани дипломати от години. СНИМКА: Валентин Хаджиев

започна да

осигурява по

1000 лв. за

всеки брак

на двойка от селото и по 2000 лева за всяко бебе. Като кмет Черпоков отправи покани към водещи дипломати и всички посланици и много от тях посетиха Забърдо през мандатите му, което стана причина селото да се възприема като туристическо.

“На изборите в Забърдо дойде заместник-председателят на “Републиканци за България” Павел Вълнев и аз бях възхитен от него. Той е родопчанин като нас, от нашата област, от Доспат. Успял човек. И му зададох въпрос: “Защо се върна да се занимаваш с политика, нали знаеш, че ще ти измислят безброй клюки и ще те оплюят”. А той ми вика: “Ами обичам си България, жал ми е Родопите как се обезлюдяват”. Останах 5 минути да му се чудя. Той не иска да става министър, депутат, не иска и собствен бизнес да прави в България, той си има бизнес достатъчно в Щатите. Иска да помага на Родината си, такива са много малко хора на днешно време”, каза Черпоков.

Най-много го впечатлило, че Вълнев изповядва идеите, които са отдавна в неговата

програма за

развитие на

високопланинските

села,

с целенасочена политика за спиране на обезлюдяването им.

Кметът добавя, че училището в Забърдо от години едва се крепи и се правят много усилия да не се закрие заради намаляващия брой на децата.

“В селата учителите са малко, а нашата директорка е пенсионерка, временно изпълнява длъжността. Помолих я да стои, да ни крепи училището. Но все някога ще потрябват и млади учители. Надяваме се, ако се наложи, Мария да дойде да запазим училището", казва Черпоков.

“Не съм правила курбана публично, не съм искала да се разчува и не беше свързан с изборите, защото с Черпоков работим в една посока на местна почва вече няколко години. Той все още успява да задържи млади хора в селото си, което значи, че намира вярната формула как да стане това. С такива като него трябва да се работи”, казва Мария Ангьозова.

Тя заявява, че се е кандидатирала за депутат от “Републиканци за България”, защото свързва бъдещето си с живот на село, а идеите на новата партия дават шанс на селата да се развият с отваряне на работни места, да задържат младите и да спре обезлюдяването и застаряването.

Смятам да остана да живея тук и да съдействам за развитието на селата и задържането на младите хора в тях - да имат работа.

Искам да се дава

път на младите

по родните им

места,

все още не е невъзможно да се обърне процесът, казва младата учителка.

Забърдо разчита сега най-вече на развитието на туризма заради близостта си с природния феномен Чудните мостове. Кметът Черпоков прави какви ли не атракции години наред, сред които и огромен холивудски надпис “Добре дошли в Забърдо”, европейски площад, старобългарска юрта, дървено виенско колело.

“Харесахме Павел Вълнев, защото е много успял родопчанин и има надежда, че ще направи нещо в селата - да се отворят работни места, да остават младите. Да помогне и на Забърдо”, казва Румяна Кехайова. Тя е от местния състав “Евробаби” и е срещала много политици през годините по празниците, които организира кметът. “Успял човек, който го боли за родния край, най-много може да помогне на хората в селата”, казва Кехайова.