Даниел Митов: ГЕРБ не може да бъде заобикаляна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9702552 www.24chasa.bg
ДАНИЕЛ МИТОВ

Правосъдната реформа не трябва да се прави на кръпки, това трябва да е национален разговор, да има нещо като конституционен конвент

ГЕРБ не може и не бива да бъде заобикаляна, защото повече от 1/4 от българите разпознали ГЕРБ и Борисов като партията и лидерството, което те продължават да си искат. 

Това заяви бившият външен министър Даниел Митов, който ще е депутат от групата на ГЕРБ-СДС пред Нова телевизия. 

Истината е, че в българската парламентарна традиция, когато най-голямата партия бъде заобикаляна или се правят опити да бъде заобикаляна, това не свършва добре, коментира той и напомни за кабинетите на Любен Беров и Пламен Орешарски. Но обясни, че управления не се правят само на база математика, а и на програми и приоритети за управление.

Като победител на изборите и първа политическа партия, ГЕРБ е длъжна да направи прозрачен опит за съставяне на кабинет, каза още Митов. Като първа сила ние трябва да предложим правителство, ако не стане - можем да влезем в разговори и с други партии, но можем и да сме опозиция, обясни той. И допълни, че каквито и разговори да има, те трябва да се водят прозрачно. Как така се оказва, че едни партии си водят разговори и те не са публични, като до вчера тези партии говореха за задкулисието, коментира той по повод признанието на адвокат Николай Хаджигенов, че се водят разговори между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" още от края на протестите. Това не се ли превръща в задкулисие, попита Митов и обясни, че трябва да има малко уважение към избирателя.

За мен лидерът на партията, спечелила изборите, трябва да е кандидат за премиер, сподели личното си мнение той. Какво ще бъде обаче предложението било въпрос на вътрешна дискусия. Водят се разговори по този въпрос, Борисов умее да слуша, да чува, и нямам съмнение, че имената в бъдещия кабинет ще бъдат взети в рамките на дискусия в партията, обясни Митов.

В една зряла демокрация и в една зряла дискусия трябва да са възможни отстъпки и компромиси. Трябва да е възможно в разговор партиите да отстъпват една на друга позиции, за да има баланс в парламента, заяви Митов в коментар на въпроса за бъдещия председател на Народното събрание. Но подобни хипотези можело да бъдат коментирани едва, когато започнат преговори и има конкретни имена. Затова той отказа да коментира името на правния експерт от "Има такъв народ" Ива Митева. 

Този парламент е много сложен и противопоставянията вътре ще са остри и е много трудно отсега да се предвиди или изключи нещо категорично, всичко е въпрос на баланс. Така отговори той на въпрос дали ГЕРБ биха подкрепили номинация на "Има такъв народ" за председател на НС. Той напомни, че Борисов и досега е давал една немалка част от комисиите да бъдат председателствани от опозицията.

Една държава с крясъци не се управлява, заяви Митов по повод закани на бъдещи депутати от протеста да "изчегъртат" този или онзи и да има ревизия на управлението на Борисов.

Но има сериозни предизвикателства и реформи, които трябва да се направят в национален разговор, каза Митов. И даде пример със съдебната система - предложенията за реформа се правели от отделните партии като кръпки. А бил нужен по-голям формат, нещо като конституционен конвент, който да вземе решение за правосъдна реформа.