Пекин излезе с изявление относно решението на Япония да изпуска замърсена вода от Фукушима

https://www.24chasa.bg/novini/article/9702816 www.24chasa.bg

На 13 април японското правителство обяви решението си за изпускане на радиоактивните води от АЕЦ Фукушима в морето. Същия ден говорителят на китайското Външно министерство посочи, че Китай, като близък съсед и заинтересована страна, изразява сериозна загриженост, съобщава Радио Китай

Говорителят каза, че ядреният инцидент във Фукушима е един от най-сериозните в света, който причини изтичането на голямо количество радиоактивен материал и оказа сериозно влияние върху морската околна среда, хранителната безопасност и здравето на човечеството.

Той добави, че едностранното решение на Япония, въпреки съмненията и протестите в страната и чужбина, без провеждането на консултации със съседните страни и международната общност, е безотговорно. Действието ще навреди на публичното здраве и сигурност, както и жизненоважните интереси на народите от съседните страни.

Говорителят подчерта, че морето е общо богатство на човечеството и този въпрос не е само на Япония. Пекин силно настоява Токио да осъзнае своята отговорност, да изпълни международните си задължения с научни средства и да отговори на сериозната загриженост на международната общност, съседните страни и своя народ. Китай, заедно с международната общност, ще следи отблизо развитието на ситуацията и ще си запази правото за по-нататъшна реакция.