Китай разширява тестването на дигиталния юан

https://www.24chasa.bg/novini/article/9702845 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От 10 до 23 април в Шънджън се провежда поредният тест на дигиталния юан, в който ще се включат нови 500 000 души към досегашните ползватели на валутата, а целта му е да очертае потребителските навици, съобщава Радио Китай

В края на 2019 г. Китай стартира пилотна програма за използване на дигиталния юан в няколко района на страната, а самата валута ще представлява законно платежно средство, третирано като M0 (пари в обръщение като монети и банкноти). Негов емитент ще бъде Китайската народна банка, и ще разпространява сред гражданите през определени търговски банки.

Бързото развитие на мобилните разплащания накара правителството да работи за създаването на стабилна и сигурна инфраструктура за плащания на дребно, гарантирайки вътрешната финансова стабилност.

Дигиталният юан се смята, че ще помогне за финансовата инклузивност на Китай, като донесе осезаеми ползи за гражданите и икономиката.

За разлика от небанковите платформи за разплащане, които изискват от потребителите да свързват своите банкови сметки, един дигитален портфейл може да бъде отворен с повече опции за лична идентификация като шофьорска книжка или номер на мобилен телефон. Това означава, че хората без банкови сметки в страната и чуждестранните посетители ще бъдат включени и ще се възползват от новата валута.

Дигиталният юан може също да увеличи ефективността на финансовите операции и да намали разходите за транзакции. Той може да се прехвърля свободно между търговски банкови сметки и небанкови платформи за разплащане, премахвайки бариерите в индустрията.

Освен това дигиталната валута ще гарантира, че поверителността на потребителите ще бъде защитена от нарушаване. По време на Форума за китайско развитие 2021 Му Чанчун, ръководител на Института за изследване на дигиталните валути към КНБ, заяви, че дигиталният юан има най-високото ниво на защита на поверителността сред съществуващите инструменти за разплащане.

Китай не е единствената страна, която планира да пусне дигитална валута. Япония започна да експериментира със свой вариант, а Тайланд представи график за тестване на собствената си дигитална валута при разплащания на дребно.

Трябва да обаче да се има предвид, че въпреки положителните отзиви за пилотните програми на Китай, ще отнеме време докато се реализира официалното въвеждане на дигиталния юан, и още по-дълго докато започне мащабното му използване.