Китайските финансови власти и „Ант Груп“ проведоха нови разговори за бъдещето на компанията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9702863 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

В понеделник представители на Китайската народна банка (КНБ), Държавната комисия за банково и застрахователно регулиране, Държавната комисия за регулиране на ценните книжа и Държавното валутно управление проведоха поредни разговори с „Ант Груп“ (Ant Group) – финансовото поделение на интернет гиганта „Алибаба“, което оперира популярното приложение за онлайн разплащания „Алипей“ (Alipay), съобщава Радио Китай

Пан Гуншън, подуправител на КНБ, отговори на въпроси на медии след разговорите, като посочи, че след първия им кръг през декември миналата година, „Ант Груп“ е създала специална работна група, която да изработи план за корекции под ръководството на финансовите власти. Поредната среща в понеделник е имала за цел да направи преглед на досегашната дейност на работната група. „Групата трябва да осъществи дълбоки и ефективни корекции, така че компанията да продължи да служи на реалната икономика и хората и участва активно в националните стратегии за развитие“, посочи Пан.

Той уточни, че планът за корекции на групата има за цел да премахне практиките, свързани с нелоялна конкуренция в бизнеса ѝ с разплащания, като предостави на потребителите повече възможности за извършване на транзакции. Според плана, групата трябва да премахне монопола върху информацията и да гарантира сигурността на личната и държавна информация.

Като цяло „Ант Груп“ ще кандидатства за превръщането си във финансов холдинг и всички негови институции, ангажирани с финансов бизнес, ще бъдат включени него и ще бъдат регулирани. Групата трябва да изпълнява стриктно регулаторните изисквания, да подобри корпоративното си управление и да коригира практики, свързани с нерегламентирано кредитиране, застраховки, управление на активи и други финансови дейности, както и да намали високите нива на ливъридж и опасността от възникване на рискове.

Според плана, групата трябва да управлява рискове на основните си финансови продукти, свързани с ликвидността.

Като следваща стъпка финансовите регулатори в страната се ангажират да спазват принципа за справедлив и стриктен надзор, ще насърчават лоялната конкуренция, ще се противопоставят на монополно поведение и ще предотвратят хаотичното разширяване на капитала, отбеляза Пан Гуншън.

С бързото развитие на финансовите технологии и интернет икономиката се появиха нови предизвикателства пред финансовия надзор и това е често срещан проблем, пред който са изправени регулаторите в цял свят. Китайските финансови регулаторни органи са готови да си сътрудничат с международни и национални организации в области, включително борбата с монополни практики, надзора на данни, управление на операциите и защита на потребителите, каза още Пан Гуншън.