ЕК: Северна Македония може да бъде лишена от безвизов режим

https://www.24chasa.bg/novini/article/9702916 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейската комисия не коментира случая с фалшифицирани паспорти на световни наркобосове в Северна Македония, но припомни, че редовно преразглежда критериите за безвизовия режим, съобщава кореспондентът на МИА в Брюксел.

След като се появиха публични спекулации, че Северна Македония може да загуби безвизовия режим с ЕС във връзка със скандала с фалшифицирани паспорти от Министерството на вътрешните работи, Европейската комисия напомня, че сигурността на личните документи е от решаващо значение.

„Това, което можем да кажем, е, че въпросът за сигурността на документите е едно от условията за либерализиране на визовия режим, според което безвизовите държави имат задължение да приемат и прилагат подходящи административни мерки“, каза говорител на Европейската комисия, предаде Фокус

От там добавят, че изпълнението на условията за безвизов режим е под постоянен надзор, а доклад за ситуацията с тези критерии се представя на Парламента и на Съвета всяка година за всяка държава, която е освободена от визи с ЕС.

Въз основа на тези доклади Европейската комисия дава препоръки. Неизпълнение на условията може да е основание за активиране на механизма за спиране на визите, но спирането на визовия режим не е автоматичен процес. Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последици от премахването на визите за външните отношения на ЕС и неговите държави членки, както и ситуацията с правата на човека в страните извън ЕС“, поясняват от Европейската комисия.

Към момента на публикуване на тази новина няма конкретен отговор дали някой от критериите за безвизов режим е застрашен след аферата с издадените фалшиви паспорти на известни световни наркобосове в югозападната ни съседка. МИА ще публикува допълнителни подробности веднага щом ги получи от Европейската комисия.