47 000 жени у нас са с първа доза "АстраЗенека"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9703241 www.24chasa.bg
Ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" СНИМКА: РОЙТЕРС

Жените с поставена първа доза от ваксината на "АстраЗенека" са близо 47 хиляди към 8 април. Към същата дата общият брой поставени дози от същата ваксина е близо 238 хиляди. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването за БГНЕС.

Миналата седмица стана ясно, че националният ваксинационен щаб реши оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Щабът препоръчва ваксината да не се използва при жени в тази възрастова категория, при които има повишен риск от тромбоза.

Вчера министърът на здравеопазването съобщи, че експертните съвети в страната – от имунолози, вирусолози, кардиолози и др. специалисти, ще дадат спешно становище какво да се направи в България с ваксината на "Астра Зенека". Той съобщи, че интересът към тази ваксина е спаднал значително.

Експертните съвети ще трябва да отговарят на два много важни въпроса, посочи още Ангелов – какво трябва да направим с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направим с хората, които желаят да си поставят ваксината на "АстраЗенека".