Инженери от НАСА отстраниха проблем в двигателя на хеликоптера "Инджинюъти"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9703409 www.24chasa.bg
Хеликоптерът, който прилича на дрон, стигна до Марс с роувъра "Пърсивиърънс" и беше спуснат на повърхността на планетата в началото на април. Марсоходът кацна на Червената планета на 18 февруари. СНИМКА: НАСА

Специалисти от НАСА успяха да идентифицират проблема в двигателя на хеликоптера "Инджинюъти", който му попречи миналия уикенд да извърши първи полет на Марс и го разрешиха с нова версия на програмите, съобщиха от НАСА.

"Всички системи на "Инджинюъти" са в изправност, но за решаването на проблема трябваше да обновим софтуеъра за контрол на полета. Разработката му не изискваше особени усилия, но проверката и инсталирането на новата версия ще отнеме доста време. Идната седмица ще обявим нова дата на първия полет на хеликоптера", пише в съобщението.

Проблемът възникна при високоскоростен тест на роторите на 1,8-килограмовия апарат в събота, преди планирания за тогава първи полет на "Инджинюъти" на Марс. Хеликоптерът, който прилича на дрон, стигна до Марс с роувъра "Пърсивиърънс" и беше спуснат на повърхността на планетата в началото на април. Марсоходът кацна на Червената планета на 18 февруари.