ЦИК: Няма разминаване в данните за окончателните резултати

https://www.24chasa.bg/novini/article/9703616 www.24chasa.bg
Често при пускане в урната бюлетините се разтварят, за да се опази тайната на вота, ЦИК даде указания как да става сгъването. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Няма разминаване в данните, които се съдържат в решението на ЦИК за обявяване на окончателните резултати и тези, които са публикувани в днешния брой на Държавен вестник. Това обясниха от ЦИК пред "24 часа". По-рано медии съобщиха за такова разминаване.

Разминавания има между обявените окончателни резултати и сумарните данни от РИК, които се виждат на интерактивната карта на сайта на ЦИК. Причината е, че от сумарните данни не са извадени гласовете, в които е отбелязан вот "Не подкрепям никого". Тези гласове влияят за определяне на избирателната активност, но не и при разпределение на мандатите, уточниха от комисията.

По-късно на сайта на ЦИК беше публикувано и съобщение, с което бе обяснен казусът.

 "Във връзка с постъпили запитвания за разликите в процентите гласове, получени от партии, коалиции и независими кандидати в изборите за народни представители, произведени на 4 април 2021 г., информираме, че процентите във визуализацията на интернет страницата на Централната избирателна комисия са изчислени като отношение на действителните гласове, в които не са включени гласовете „Не подкрепям никого“. В Решение № 2428-НС от 08.04.2021 г. на ЦИК относно обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и петото Народно събрание съгласно Методиката за определяне на изборните резултати, Приложение № 1 към чл. 248 от Изборния кодекс, мандатите се разпределят между гласовете, получени от партиите и коалициите, преминали 4-процентната бариера. В публикуваното съобщение в Държавен вестник делът на гласовете „Не подкрепям никого“ са посочени като обособена категория", гласи съобщението на ЦИК.