Ангелов даде 2 варианта за ваксиниралите се с “АстраЗенека” (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9703800 www.24chasa.bg
Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Румяна Тонева

Днешната доставка на ремдесивир ще задоволи потребностите в страната

Министър Ангелов потвърди, че Слави Трифонов е под изолация

Току-що разпределихме 8000 дози ремдесивир, в склада има 15 хил. Благодарение на нашата доставка нямаме никакви притеснения. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти.

В БулБио-НЦЗПБ представители на регионални здравни инспекции в страната получават количества от лекарствения продукт ремдесивир. 

За допълнителни количества ремдесевир, които се очаква да стигнат за лечението на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до септември, правителството отпусна 46 млн. лв. От началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози ремдесивир. 

"Колегите искат ремдесивир и ваксини. Днес пристигна и от васкината на "АстраЗенека", тя ще бъде разпределена. Обезпокоени сме от днешните съобщения, свързани с ваксината на "Янсен". До края на деня очакваме официално становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), за да видим как ще процедираме с този проблем", каза още той. 

"Решението, което обсъждаме за "АстраЗенека" е в 2 посоки - всички, които желаят да си я поставят. Експертно сме сигурни в нейната безопасност. За тези които не желаят ще бъде взето решение какво да си поставят като алтернатива - Pfizer или Moderna, няма трети вариант, докато не чуем позицията на ЕМА", каза още той.  

"Нека хората са спокойни. В почти всички области в страната има спад на новозаболелите. Днес има по-малко хоспитализирани и в реанимация", добави той. 

"Имаме много ваксини, а желаещите са все по-малко", каза още здравният министър. 

За карантината на Слави Трифонов заради коронавирусна инфекция министър Ангелов каза, че се надява той да се справи с болестта, както много българи са се справили.

Той препоръча на журналистите, ако искат повече информация да се обърнат по официалния ред към пресцентъра на партията.

На въпрос министърът потвърди, че Трифонов е под изолация. Ангелов уточни, че положителните на коронавирус хора се слагат под изолация, а контактните - под карантина.

 

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Румяна Тонева
Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Румяна Тонева