Румен Христов поиска изключване на ДБГ от ЕНП

https://www.24chasa.bg/novini/article/9703928 www.24chasa.bg
Румен Христов

Лидерът на СДС Румен Христов поиска изключване на Движение България на гражданите (ДБГ), които се присъединиха към Мая Манолова, от ЕНП. Това стана ясно от поста му във фейсбук, в който се чете следното:

Важна подкрепа за Съюза на демократичните сили от Фондация “Конрад Аденауер”, след проведените у нас Парламентарни избори! - започва председателят на СДС Румен Христов.

"Вчера имах изключително приятелска среща с г-н Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на Фондацията в България, по негова покана.
Той даде висока оценка на постигнатите от коалицията “ГЕРБ-СДС” резултати и ни поздрави за спечелените избори и първото ни място.
(С 24 мандата повече пред втората партия и 32 пред основния ни опонент БСП, които изпаднаха до третото място!).

В същото време изрази своето учудване, че спечелилата коалиция от партии, членове на Европейската народна партия, може да остане в опозиция, въпреки постигната победа и отбеляза, че това е много рядка практика в европейските страни!

И двамата бяхме единодушни, че процесът на консолидация на дясното в България вече дава своите устойчиви резултати и върви в правилната посока, след успехите от съвместното явяване на СДС и ГЕРБ още от Европейските и местните избори, както и сега на тези.

Коалиция “ГЕРБ-СДС” няма алтернатива, заяви г-н Гайслер и посочи своята увереност, че, като ярък представител на ЕНП, ние ще продължим да отстояваме проевропейския и пронатовски път на страната ни!

В рамките на анализа на проведените парламентарни избори споделих с г-н Торстен Гайслер, че, ако новото ОФ от протестърски и прокремълски партии успее да сформира правителство, ние, от СДС и ГЕРБ, ще бъдем национално отговорна, силна, аргументирана и конструктивна опозиция и няма да позволим отклоняване от евроантлантическия път на България.

Пред г-н Гайслер поставих и още един много сериозен проблем - за изключване от ЕНП на партия ДБГ, която, преди време, беше част от дяснатата коалиция “Реформаторски блок”.

На преминалите парламентарни избори обаче партия ДБГ даде своята регистрация и открито подкрепи г-жа Мая Манолова, виден представител, до скоро, на лявата БСП.

Това за нас е неприемливо и настояваме за изключването им от Европейската народна партия!", пише още Румен Христов.

Като председател на най-старата партия, член на ЕНП, благодарих на г-н Торстен Гайслер за голямата подкрепа, която получаваме от Фондация “Конрад Аденауер”, през всичките години от нашето членство, и заявих готовността ни да продължим процеса на консолидация на дясното в България и да отстояваме ценностите, които са ни завещали бащите на дясна Европа, в това число и германският държавник и първи канцлер на Федерална Република Германия Конрад Аденауер! - заключи Христов.