Новият парламент стартира в старата сграда на пл. "Народно събрание"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9704006 www.24chasa.bg
Старата сграда на парламента на площад “Народно събрание”

Само ГЕРБ били "против" първото заседание да е там

Новият 45-и парламент ще стартира в старата бяла сграда на площад "Народно събрание" на 15 април. Това е било договорено на първата среща на представители на шестте групи в него, научи "24 часа".

От името на "Има такъв народ" Тошко Йорданов предложил работата на депутатите да се върне изцяло в старата им пленарна зала. Той бил подкрепен от Мая Манолова, но до окончателно решение не се стигнало. Този въпрос ще се решава от новия Председателски съвет на парламента.

За това, че предложението е дошло от "Има такъв народ", потвърди и самият Йорданов. "Това е истинската сграда на парламента, а не този Партиен дом. От тук нататък ние ще продължим да предлагаме всички заседания да бъдат там. Има колебания в някои парламентарни групи, така че това явно ще подлежи на някакъв диалог, но ние смятаме, че Народно събрание трябва да си бъде в сградата на Народното събрание, а не в партийния комунистически дом", категоричен бе той.

На въпрос дали е ставало въпрос за председател на парламента, той отговори: Не.

Пред медиите Йорданов настоя, че те не са се разбирали кой ще е председателят на парламента, който ще излъчат, макар вече да се завъртя името на Ива Митева - доскорошният шеф правната дирекция.

ГЕРБ загуби първото гласуване. Заседанието ще е в старата сграда, която е с надпис “Съединението прави силата”, коментира пред журналисти на излизане от срещата Мая Манолова, която представляваше “Изправи се! Мутри вън”. Тя подчерта, че старата сграда била символът на парламентаризма. Отказа обаче да каже защо ГЕРБ не са се съгласили първото заседание да бъде в старата сграда. 

Хамид Хамид от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП също потвърдиха пред медиите, че са гласували "за" това заседанието да е в старата сграда на парламента. Нито един от партийците обаче не пожела да коментира имат ли вече лице, което ще предложат за зам.-председател на парламента.