Заразените с 23% надолу - по 2600 на ден. Смъртността висока - средно 119 жертви (Графики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9704969 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

По последните данни на НСИ 3920 българи са починали през седмицата 29 март - 4 април, двойно повече от миналите години. Скритата смъртност от тях е почти 1000 души

Ден след връщането на децата в училище спадът на заболеваемоста у нас бе потвърден от статистиката на седмична база. Средно по 2608 случая са регистрирани на ден за периода - с 23% по-малко от предишната седмица. Жертвите спадат с 5%.

Смъртността е 119 души средно на ден, или 17 на милион население. Във вторник бяха отчетени 201 жертви, което е четвъртата най-висока бройка от началото на епидемията у нас. Но се дължи и на натрупване - невнесените случаи от уикенда се добавят в първия работен ден и влизат в статистиката за вторник.

Намаляващият брой на новите инфекции се очаква да доведе и до по-осезаем спад в смъртността през настоящата седмица.

От 99 хил. теста за COVID 18% са били положителни. В болница във вторник лежаха 9970 души (-4%), а в интензивните отделения 776 (+6%).

605 са болните на двуседмична база на 100 хил. население към 13 април. Тук също има по-значителен спад - седмица по рано бяха 707. (Виж таблицата.)

Феноменът на “скритата” смъртност от епидемията се появява в още по-голям мащаб и в най-новите данни на НСИ от вторник за починалите в страната по седмици.

През 2020 г. по време на пика през ноември и декември се появиха хиляди починали над обичайните за България смъртни случаи извън статистиката за жертвите на вируса. И сега с нарастването на регистрираните починали от заразата се повишават и “допълнителните” смъртни случаи, като тенденцията е да ги задминат над 2 пъти.

За двата последни месеца на 2020 г. тези случаи надхвърлят 10 000.

В началото на тази година тази “скрита” смъртност изчезна, но от втората седмица на март отново се появява успоредно с третата вълна. За периода 29 март - 4 април са близо 1000 случая.

В класацията, приравняваща жертвите към големината на населението, сме на четвърто място в света. (Виж таблицата.) Пред нас са Унгария и Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Сериозен ръст на заболелите и умрелите от коронавируса има в световен мащаб - с по 16% за седмицата. Това се дължи донякъде на края на лятото и настъпването на грипния сезон в Южна Америка. 7 държави от този континент влизат в черната класация, като най-много жертви има в Бразилия и Уругвай.

Седем балкански страни също са в списъка, но голям ръст има само в Хърватия. По обща смъртност от COVID на глава от населението от началото на пандемията България продължава да е на 7-о място в света с 2116 жертви на 1 млн. население.