Първа коалиция срещу ГЕРБ - парламентът се завръща на пл. “Народно събрание” (Обзор, графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9705016 www.24chasa.bg
Сценаристът на Слави и зам.-шеф на ИТН Тошко Йорданов излиза от срещата в парламента заедно с главния секретар на партията Виктория Василева.

Искали да пратят досегашните управляващи на най-задните места

Ще избират шеф с вдигане на ръка

Депутатите се завръщат в историческата сграда на площад “Народно събрание”, поне за откриването на 45-ия парламент. С указ от вторник президентът Румен Радев свика първото му заседание на 15 април.

Решението заседанието да е в старата сграда е било взето на вчерашната първа среща на представители на 6-те парламентарни групи с администрацията на НС. Предложението дошло от Тошко Йорданов от “Има такъв народ” и било подкрепено от всички без ГЕРБ.

Това първо гласуване потвърди очакванията хората на Бойко Борисов да са в изолация в новия парламент.

Всички заседания на депутатите да са в старата пленарна зала, поискал Йорданов. “Това е истинската сграда на парламента, а не този Партиен дом.

Ще продължим

да предлагаме

всички заседания

да бъдат там - Народното събрание трябва да си бъде в сградата на Народното събрание, а не в партийния комунистически дом”, заяви той.

Бил подкрепен от Мая Манолова, обявила старата бяла сграда за символ на парламентаризма. “ГЕРБ загуби първото гласуване”, похвали се тя след срещата. Представителите на ДПС - Хамид Хамид, и на БСП - Кристиан Вигенин, също обявиха, че са подкрепили предложението стартът на парламента да е на пл. “Народно събрание”. Но решението за постоянно връщане било оставено за новия Председателски съвет.

Шестте групи си разпределиха и местата в пленарната зала. (Как - виж графиката.) Това обаче предизвикало скандал на срещата.

Мария Капон от “Изправи се! Мутри вън” поискала ГЕРБ да са на най-задните места, без никакви кресла на първите редове, научи “24 часа”.

“Няма да ви

оставим

на мира”,

заканила се тя на представителите на ГЕРБ. До разглеждане на искането ѝ не се стигнало.

В първия си пленарен ден обаче групите няма да имат стаи, в които да се съберат, защото в момента в старата сграда е администрацията, която не може да бъде извадена толкова бързо. А в пленарната зала няма нито озвучителна система, нито електронна за гласуването. Затова вотът за новото ръководство ще е с вдигане на ръка.

Депутатите ще стартират новия мандат и без лични кабинети, тъй като цялото крило на бившия Партиен дом откъм бул. “Дондуков” ще се ремонтира основно. Така комисии и администрация ще трябва да се съберат в отсрещното крило.

Срещата във вторник била техническа и на нея

не е станало

въпрос за

бъдещия

председател

на парламента. Номинациите ще станат ясни в първия пленарен ден.

Йорданов обясни, че ИТН няма решение. За председател се спряга и името на Ива Митева от партията на Слави, която е оглавявала правната дирекция на НС.

Всяка група има право на зам.-шефско място. Единствена с номинация вече излезе БСП, която издига отново Кристиан Вигенин, заемал поста и в предишния мандат. От името на “Изправи се! Мутри вън!” в председателството най-вероятно ще седне Татяна Дончева. А Манолова се очаква да оглави групата, която се събира на заседание днес.

По традиция лидерите Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ поемат групите съответно на БСП и ДПС. Очаква се при ГЕРБ начело да остане Даниела Дариткова.

Слави в карантина до 27 април, с още двама се заклеват онлайн

Добре е въпреки COVID, уверява заместникът му Тошко Йорданов

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов няма да може да присъства на първото заседание на 45-ия парламент и да положи клетва в залата като останалите депутати. Причината е, че Трифонов е под карантина заради коронавирус до 27 април.

Лидерът на “Има такъв народ” обаче може да се закълне онлайн, разясниха служители от администрацията на парламента. Така ще се закълнат още двама от новите депутати, които също са в карантина. Те също са от групата на “Има такъв народ”.

Възможност за участие на депутатите онлайн в заседанията на парламента бе дадена в последните месеци от мандата на 44-ото НС. Така ГЕРБ осигуряваше кворум, когато имаше болни от коронавирус в тяхната парламентарна група и тази на патриотите.

Слави Трифонов е добре и се възстановява, обясни във вторник зам.-председателят на партията на шоумена Тошко Йорданов. Той обаче отказа повече подробности.

Трифонов обяви, че има симптоми на коронавирус още в нощта на изборите на 4 април. Неговият писиар тест обаче е бил направен чак на 10 април. Тогава и Йорданов официално обяви, че партийният лидер е болен от COVID-19.

Заради уикенда обаче информацията в Районната здравна инспекция за болестта на Трифонов е постъпила едва във вторник. Оттогава се води и в задължителната за всички инфектирани 14-дневна карантина.

СЛАВИ ТРИФОНОВ
СЛАВИ ТРИФОНОВ