Заради Мая разрив между ДБ и Борис Бонев в София - бил станал “Спаси се”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9705022 www.24chasa.bg
Общинският съветник от “Спаси София” стана застъпник в столичния квартал “Факултета” на парламентарните избори за “Изправи се! Мутри вън!”.

Част ли е Борис Бонев от градската десница, или “Спаси се” е равно на “Изправи се”. Тази дискусия разпали в социалните мрежи общинският съветник от “Демократична България” Методи Лалов дни след изборите. И посочи, че председателят на “Спаси София” Борис Бонев, който също е част от Столичния общински съвет, е бил застъпник на вота на “Изправи се! Мутри вън” на Мая Манолова заедно с колегата си от “Спаси София” Андрей Зографски.

Лалов припомня, че на местните избори през 2019 г. Бонев привлече избиратели от градската десница. “Няма как да не уважавам решението му да бъде представител на изборите не на “Демократична България”, която се бори срещу модела на Сараите, а на Мая Манолова, която гласува Делян Пеевски, един от най-видните представители на този задкулисен модел, да стане шеф на ДАНС, и която след това казваше, че протестиращите са намерили “нова форма на заетост”, написа във фейсбук съветникът от ДБ. Снизходително определя поведението на Бонев като “грешки на растежа”. Но добавя, че председателят на “Спаси София” се борел “да получава над 4000 лв. месечно от парите на столичани за час работа в Специализирания общински приватизационен фонд”. Освен това искал да бъде “ухажван”, за да подпише предложението на ДБ за референдум срещу завода за горене на боклук.

В отговор в своя фейсбук профил Борис Бонев обясни, че е следял като наблюдател за честността на вота в кв. “Факултета”. “Отново принципът е разделяй и владей. Отново има осмиване на избиратели, вместо да намерим начин да привлечем тяхната подкрепа. На мен колегите от ДБ категорично не са ми врагове, а напротив. Дори тези, които са ме блокирали, за да не виждам какво пишат срещу мен или пък за да мога да им отговоря”, написа още Бонев. На предишните избори се оказа, че съм “откраднал” нечии гласове, които явно някому принадлежали по право, добавя той в мрежата.

На местните избори преди 2 г. социолозите показаха, че 1/5 от гласовете за Бонев като кандидат за кмет на София са от симпатизанти на ДБ. Той изпревари кандидата на градската десница арх. Борислав Игнатов, а лидерите на коалицията бяха подложени на критики, че на са направили достатъчно, за да се явят заедно със “Спаси София”. После пък Бонев отхвърли предложението им да направят обща група в СОС. Стана ясно, че е подкрепил ГЕРБ при избора на Елен Герджиков за шеф на общинския съвет, като очакването бе Бонев пък да стане зам.-председател след нарочна промяна в правилника.

И двамата съветници днес не отговориха на телефоните си, потърсени за коментар.