Преди да влезе в ЕС Сърбия трябвало да открие телата на изчезнали хървати

https://www.24chasa.bg/novini/article/9705092 www.24chasa.bg
Хърватският президент Зоран Миланович СНИМКА: Ройтерс

Хърватският президент Зоран Миланович заяви днес, че преди да влезе в ЕС Сърбия трябва да открие къде са телата на изчезналите хърватски ветерани от войната в Хърватия през 90-те години, съобщи пресслужбата на президента, цитирана от агенция Бета, предаде БТА.

"Въпросът за изчезналите лица трябва да се реши преди влизането на Сърбия в ЕС. Знаем, че съседите ни знаят, и трябва да знаят много повече за изчезналите, отколкото правят и показват. Този въпрос е човешки, символичен и държавен", каза Миланович.

Той разговаря по въпроса с представители на сдруженията на военните ветерани. Главни теми на разговорите са били разкриването на съдбата на изчезналите хърватски ветерани и граждани, жалбите на хърватски концлагеристи против Сърбия, евентуални военни репарации от Сърбия заради агресията срещу Хърватия и честването на годишнините от Отечествената война (през 90-те години).

Относно военните репарации и жалбите на хърватските концлагеристи Миланович изрази разбиране за исканията на ветераните по тези въпроси, но "в аргументираното обсъждане по време на срещата е посочил съществуващите реални правни пречки", се казва в съобщението.