Борислав Зюмбюлев: Кръгла маса е нужна, има прекалено много противопоставяне

https://www.24chasa.bg/novini/article/9705158 www.24chasa.bg
Борислав Зюмбюлев- Кадър NOVANEWS.

"Не знам дали вестник "24 часа" би могъл да доведе до успешен край идеята за свикване на кръгла маса между партиите след изборите, но си предлагаме неисканите услуги, защото някой трябва да направи нещо - изборите водят до такива патови ситуации с тази избирателна система. Разбира се президентът би могъл да направи това, не след като не го прави, не сме в позиция да му диктуваме какво да направи. Затова и си предложихме услугите. Не сме изпращали покани до партиите, но имаме готовност". 

Това каза главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVANEWS.

"Да се върнем към кръглата маса от 1990 г. Тогава всички искаха да свалят Тодорживковата БКП, да мине в историята и да извършим преход към пазарна икономика и демокрация. Тогавашната кръгла маса събра непарламентарно представените опозиционери и представителите на властващата БКП да седнат и да се разберат - ще направим това и това, ще отворим икономиката, политиката. Може би нямаме такава историческа случка в момента - смяна на системата. Но трябва да има компромис между всички, за да продължи да съществува държавата, защото положението е сериозно. Първо, има епидемия и работата с тая епидемия трябва да продължи. Второ, България получи покана да се присъедини към еврозоната, което е голямата историческа случка. По тази еврозона няма толкова много политически решения, които трябва да се вземат, а има много техническа дейност и когато няма правителство, чиновниците се чувстват в някакво междуцарствие. И техническите задължения спират. Има прекалено много фрагментираност и противопоставяне, всички са си поставили червени линии - с този мога, с онзи не мога, а всъщност трябва да се направи нещо. Това е идеята на тази кръгла маса", обясни Зюмбюлев.

"В ковид-обстановката няма да има кой знае какво отбелязване на 30-годишнината от първия брой на "24 часа". Но  вестникът написа наистина историята на прехода, защото едни бъдещи историци няма откъде другаде да черпят достоверни сведения, за това, което се е случвало. Онзи ден пуснахме компилация от първите страници. За нулевия брой на 12 април 1991 г. си спомням лично, че бях студент и си го бях купил от площад "Славейков", защото някакви хора го откраднали от печатницата  и го продаваха", допълни той. "24 часа" е първият информационен вестник, той е символ на информационната медия, която е нещо изключително красиво. Това, че продължава да има в живота ни свободни информационни медии е най-хубавото нещо, което ни се е случвало на нашето поколение, или поне едно от най-хубавите", допълни Зюмбюлев.

"Езикът на казионната преса отпреди 10 ноември се отличаваше с превзет стил - много думи, малко смисъл. Това, което направи "24 часа" и което много го отличаваше в първите години е, че заговори на нормалния език.  И до ден днешен виждаме, че когато някой започне да говори на нормалния език, то винаги печели от това, защото хората много бързо се уморяват, когато им се говори превзето, в псевдонеясен стил - чиновнически или идеологически обременен. Да говориш и да те разбират определено помага и на политиците. Това е и световен тренд - хора, които могат да говорят ясно и интересно да постигат политически успехи. И обратното - тези, които са скучни и досадни не срещат голямо одобрение", сподели още той.

"Не виждам защо след като бе намалено за много стоки и услуги ДДС-то да не бъде намалено и за печата -  тема, с която се занимава още първият брой на "24 часа" през 1991 г. Това е също толкова важно, колкото и за ресторантите", обясни той.