Сръбски министър: Няма нужда от въвеждане на задължителна ваксинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/9705772 www.24chasa.bg
Здравният министър на Сърбия Златибор Лончар СНИМКА: Уикипедия:/Mornar popaj

Сръбският здравен министър Златибор Лончар заяви, че няма нужда от въвеждане на задължителна ваксина, тъй като в страната има достатъчно ваксини и достатъчно кандидати за ваксинация, пише в. "Данас".

Лончар каза, че и гражданите, и медицинските работници са разбрали, че това е единственият изход от ситуацията. Сърбия вече е надхвърлила нивото от 65 процента ваксинирани медицински работници, а през последната седмица на кампанията броят им е нараснал с 20 процента.

Министърът сподели, че най-голям проблем е имало при младите медицински сестри заради дезинформации и разпространение на непроверени информации, че ваксинацията може да повлияе на потомството. "Всяка ваксина е проверена, нашата агенция по лекарствата е сред 50 най-взискателни в света", каза Лончар, като посочи, че от близо 3 милиона поставени ваксини има под 700 леки странични реакции, предаде БТА.

За нов бизнес в Сърбия пише в. "Блиц" - изкупуват храна преди изтичане на срока на годност, обявяват я с отстъпка 90 процента и тя се продава "като халва". Бизнесът от години процъфтява в света, но сега и сърбите са започнали да печелят от храни с изтичащ срок, посочва вестникът. "Блиц" изтъква, че в Сърбия годишно се изхвърля 247 000 тона храна, което е около 35 кг на човек от населението. Голяма част от храните и продуктите се изхвърлят, от една страна, заради безсъвестното поведение на гражданите, а от друга, заради нереално високите стандарти на търговците и производителите. В Сърбия се появиха магазини, продаващи стоки с изтичащ срок на годност, повреден амбалаж или нарушен дизайн. В тях се предлагат основни хранителни продукти, препарати за хигиена, напитки, сладкиши, които се продават с отстъпка от 20 до 90 процента.

Резултатът от сръбската "ваксина дипломация" е "срам за ЕС", пише в. "Политика". Изданието цитира "Файненшъл таймс", който оценява, че с покупката на китайски, руски и западни ваксини властите в Белград са напомнили за златните дни на дипломацията от времето на Движението на необвързаните. Сръбският президент Александър Вучич позволи ваксинация на десетки хиляди души от страните от Западните Балкани, засилвайки неудовлетвореността им от отношението на Европейския съюз към тях, посочва авторитетното финансово издание.