Граничещият с България Лозенград е лидер по болни от COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9705786 www.24chasa.bg
На изходите и входовете към Къркларели (Лозенград) са разположени специални екипи, облечени с бронежилетки, които проверяват всички излизащи и влизащи коли и документите на пътниците

Турция ще приложи "частично затваряне" заради коронавируса за период от две седмици, обяви вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган.

"В 19 ч. сме си вкъщи", пише в заглавие днес в. "Поста", като информира, че вечерният полицейски час е бил изтеглен с два часа по-рано през работните дни на седмицата - от 19 вместо от 21 часа, като ще важи до 5 ч. сутринта. През уикендите ще бъде в сила пълна забрана за излизане. Отново са затворени спортните зали, бръснарниците, фризьорските салони, кафенетата, чайните. Те няма да работят до края на празника Рамазан. Ресторантите и други подобни заведения ще обслужват само с храна за вкъщи. Отново се въвежда и ограничение за хората над 65 и под 18 години да се возят в градския транспорт. Всички ученици с изключение на тези от 8 и 12 клас и предучилищните забавачки преминават към дистанционно обучение. Отлагат се за след Рамазан байрама всички масови тържества като сватби и годежи. Няма да се организират традиционните масови вечери през месеца на пост, предшестващ празника, нито в заведенията, нито по домовете, изрежда мерките "Поста".

"Ако случаите не намалеят, след 15 дни ще дойдат още по-твърди мерки", предупреждава турският в. "Йени шафак", цитирайки думите на президента Ердоган.

Същото издание съобщава, че разработваната от турския университет Ерджийес ваксина срещу COVID-19 вече се намира във фаза 3 от изпитанията. Това е първата турска ваксина преминала на етап тествания върху хора. Проф. Мустафа Чалъш, ректор на учебното заведение, посочва, че препаратът може да бъде одобрен за масово прилагане на населението по формулата за "спешна употреба". По същия начин беше постъпено и с прилагането на китайската ваксина в Турция, докато още траеха изпитанията от фаза 3, след като беше потвърдена нейната безопасност, напомня ученият.

Граничещият с България окръг Къркларели /Лозенград/ е лидер по брой на случаите на новозаразени с коронавирус, съобщава в. "Миллиет". Броят на установените инфектирани лица в периода 3-9 април е 882 на 100 хиляди души. В Истанбул заразените са 805 на сто хиляди, в Анкара - 419 на сто хиляди, а в Измир 304 на сто хиляди души население. Най-благоприятна е ситуацията в източния окръг Шърнак, където заразените са едва 32 на сто хиляди, пише още изданието.