Гърция отменя някои ограничения срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9707327 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Гърция планира от следващата седмица да отмени някои от ограниченията заради коронавируса за пътници от Европейския съюз и още пет страни, които са ваксинирани или са с негативен тест за COVID-19, съобщи днес високопоставен правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица гръцките власти отмениха нареждането за едноседмична карантина за израелските туристи, които са били ваксинирани или са с негативен тест за COVID-19.

Гърция, която се възстановява от финансова криза, продължила десет години, обяви, че от средата на май ще отвори туристическия си сектор - ключов двигател за икономиката, отбелязва Ройтерс.

Поетапно ще отменяме ограничения от началото на другата седмица преди откриването на туристическия сезон на 14 май, посочи пред агенцията високопоставен служител от министерството на туризма на Гърция.

Той каза, че гражданите от ЕС, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства ще могат да пътуват за Гърция през летищата в Атина и Солун, както и през летищата на няколко острова, сред които Родос, Кос, Миконос, Санторини, Корфу. Туристите ще може да преминават и през два сухопътни гранични пункта.

Пътниците от тези страни няма да бъдат карантинирани, ако покажат документ за поставени две дози от ваксина срещу КОВИД-19 или представят негативен PCR-тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната, посочи представителят, като добави, че за туристите ще важат местните ограничения заради коронавируса.

В момента всички пътници, пристигащи в Гърция, трябва да представят негативен тест и да бъдат карантинирани за 7 дни. Пътниците от Великобритания и Обединените арабски емирства са задължени да си направят още един тест при пристигането им в страната, посочва Ройтерс.

Броят на заразените с COVID-19 в Гърция е над 301 хиляди, а починалите са 9054.