Японска компания помага на ОАЕ да прати роувър на Луната

https://www.24chasa.bg/novini/article/9707433 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Японската компанията "айСпейс" (iSpace) ще транспортира роувъра на Обединените арабски емирства до Луната през 2022 г., съобщи Ройтерс.

Обединените арабски емирствата се стремят към бързо навлизане в изследването на космоса за диверсифициране на икономиката. Космическата програма ще послужи за развиване на научния и технологичен потенциал и намаляване на зависимостта от добива на нефт, предаде БТА. 

Първата междупланетна сонда на ОАЕ навлезе в орбита над Марс през февруари и вече изпраща данни за марсианската атмосфера и климат.

Лунният роувър "Рашид" ще бъде проектиран изцяло в ОАЕ. Първоначално беше планирано да бъде изстрелян в космоса през 2024 г.

Компанията "айСпейс" е основана през 2010 г. с цел да осигурява транспортиране до Луната и по-обща мисия естественият ни спътник да бъде инкорпориран в земната икономика.

Изстрелването на "Рашид" през 2022 г. ще бъде първата подобна мисия на "айСпейс". За него ще бъде използвана ракета "Фалкон 9" на компанията "Спейс Екс".

Роувъра ще построи космическият център "Мохамед бин Рашид" в Дубай. Той ще остане на Луната, след като приключи събирането на данни.

Ракетата на "Спейс Екс", която ще бъде изстреляна от Флорида, ще изведе спускаем апарат на "айСпейс" на лунна орбита. Той ще стигне до лунната повърхност и ще освободи роувъра на ОАЕ.

Лунната мисия е етап от по-широката визия на ОАЕ за селище на Марс до 2117 г. Националната космическа програма на емирствата беше обявена през 2017 г. Първият им астронавт Хаза ал-Мансури полетя в космоса през 2019 г. до Международната космическа станция.