Политикът сценарист Тошко Йорданов сплаши журналист и сбърка като историк (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9708005 www.24chasa.bg
Тошко Йорданов в тв студиото по време на предаването си СТОПКАДЪР: ТВ 7/8

Репортерът Благой Цицелков от Нова тв прави неволна грешка с имената на две партии - вместо “Изправи се! Мутри вън!” казва в ефира “Има такъв народ”

Зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов, вече избран за народен представител, отправи заплахи към журналист. Направи го в качеството си на тв водещ в предаването си “Студио Хъ” във вторник вечерта по тв 7/8. Това обаче по никакъв начин не омаловажава агресивното поведение, което си позволи, макар и вербално.

Какво

се случи?

Йорданов, който е и сред сценаристите на Слави Трифонов, обясни в ефира как репортер на Нова тв е казал “мазна лъжа в ефир”.

Една от националните телевизии изрече мазна лъжа в ефир - говоря за Нова тв. Техният журналист си позволи да излъже в обедната емисия без капка срам, заяви тв водещият.

Бе пуснат и откъс от репортажа на Благой Цицелков, който е част от обедната емисия новини на 13 април. В него журналистът съобщава, че партията на Слави Трифонов била готова да приеме подкрепа включително и от ДПС и ГЕРБ. Факт е, че от “Има такъв народ” не са съобщавали подобно нещо, напротив, непрекъснато обясняват, че няма да влизат в коалиция с двете партии, както и с БСП.

След като частта от репортажа е излъчена два пъти, Йорданов продължава: Ако бяхме в Крумова България, за тази лъжа щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона.

Истината обаче е, че

няма

преднамерена

лъжа, а лапсус

Цицелков прави неволна грешка, като обърква името на “Има такъв народ” с “Изправи се! Мутри вън!”. Впрочем това се вижда и от репортажа на Нова тв, който продължава с думи от Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън”.

Неговата позиция е, че подкрепа от тези партии трябва да бъде взета, ако бъде предложена.

В тв 7/8 обаче очевидно не признават, че всеки може да сбърка. Видеото умишлено е отрязано и показва само думите на Цицелков.

Защо така

не бива?

“Притеснителна е връзката с Крумовите закони”, реагираха от Нова тв на коментара на Йорданов и публикуваха официална позиция в сайта си. В нея обясняват: По време на живо включване в обедната емисия на NOVA на 13 април е допусната неволна репортерска грешка със замяна на имената на две политически формации - репортерът Благой Цицелков свързва позицията на “Изправи се! Мутри вън!” с “Има такъв народ”. В излъченото видео непосредствено след пряката връзка информацията е напълно коректна.

Намираме за притеснителна връзката между една неволна репортерска грешка и Крумовите закони, направена от водещ, избран за народен представител. Подобни аналогии са смущаващи.

Самият Цицелков също обясни в социалните мрежи какво се е случило: Става въпрос за неволна грешка по време на жива връзка в обедна емисия. По време на нея казвам “Има такъв народ” вместо “Изправи се! Мутри вън!”. От репортажа, излъчен малко по-късно, става ясно, че имам предвид “Изправи се! Мутри вън!”.

Освен че аналогиите с Крумовите закони са смущаващи, още по-смущаващ е тонът и заплахите, които бъдещ народен представител си позволява към журналист.

Агресивното поведение никому не е носило позитиви, напротив. Още повече че може да подсказва начин на говорене и действия срещу журналистите, когато тези, които все още са в ролята на автори на тв предавания, заемат мястото си в държавните институции. Защото крачката от говоренето до действието понякога може да бъде съвсем малка.

Точно заради това само преди две седмици Слави Ангелов, главният редактор на в. “168 часа”, пребит с умишлена жестокост преди година заради свои статии, предложи нападението над журналисти да влезе в Наказателния кодекс и да се приравни като нападение над държавен служител. Независимо дали то е физическо, или вербално, законът ги пази, а и евентуалното наказание поставя задръжки пред всеки, тръгнал да бие или заплашва полицай или данъчен.

Има и още нещо. Грешките трябва да се прощават, учи християнството. А и всички знаем, че непогрешими хора няма. Доказа го и историкът Тошко Йорданов (такова е висшето му образование), заплашил с Крумовата държава.

Никой по

хан-Крумово

време не е рязал

органи на

излъгал,

откраднал, наклеветил, реагира на читателския телефон на “24 часа” университетски преподавател по история на острите думи на Тошко Йорданов към репортера на Нова тв Благой Цицелков.

По думите на историка единственото сведение за законите на хан Крум се съдържа във византийски сборник, който се нарича Суда. В него се описва, че след победата на хан Крум над аварите той попитал победените от тях защо е загинала тяхната държава. И те му разказали за това какви социални беди са настъпили.

Тогава хан Крум постановил следните закони:

“Първо, ако някой обвини другиго, да не бъде слушан, преди да бъде вързан и разпитан. И ако се окаже, че той клевети и лъже, да бъде убит.

Второ, не се позволява да се дава храна на онзи, който краде. Ако някой би се осмелил да направи това, имотите му да бъдат отнети.”

Заповядал също “да се строшават краката на крадците и всички лозя да се изкоренят”. Така наказани, крадците са се влачили по улиците и са били разпознаваеми.

Според запознати сега ампутация на органи за клевета, лъжа, кражба се прилага единствено в шериата - в Иран, в Саудитска Арабия.

Ако бе живял по хан-Крумово време, репортерът Цицелков по-скоро е щял да бъде бит, за да се разбере дали казва истината, или не, както постановява законът на хан Крум в точка едно. Г-н Тошко Йорданов е дипломиран историк и би трябвало да знае това, възкликна преподавателят и читател на “24 часа”.

РЕАКЦИИ

АЕЖ: Очакваме в Народното събрание

да се ръководят от ценностите

на XXI в., а не на Средновековието

Реакциите от медии, както и на партийни пиари с опит, които много добре знаят какво означава спречкването с журналист, не закъсня.

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов реагира с остър коментар: “Лошо започвате, г-н продуцент! Свободата на словото е свещено право, мислех си, че го знаете. Заплахите срещу журналисти не са демократична практика.

А сега ми е по-интересно как журналистическата гилдия ще защити колегата си и свободата на словото в България.”

Асоциацията на европейските журналисти също се възмути от коментара на сценариста и написа в своя позиция: “АЕЖ припомня на г-н Йорданов, че на него в четвъртък му предстои да се закълне като депутат и да спазва Конституцията и законите на Република България. Очакваме от него и от всички негови колеги в Народното събрание да се ръководят от ценностите на XXI век, а не на Средновековието”.