Сан Марино вече почти със стаден имунитет, повечето си биха “Спутник V”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9708293 www.24chasa.bg
Сан Марино живее напълно откъснато заради COVID-19.

40 дни след пристигането в Сан Марино на първата пратка руски ваксини “Спутник V”, малката република, обградена от Италия, е на път да се сдобие със стаден имунитет. От края на февруари 33 000-те жители се ваксинират масово - първоначално с “Пфайзер”, а после и със “Спутник V”.

Правителството на Сан Марино се видя принудено да вземе ситуацията в свои ръце и да поиска помощ от Москва, след като Италия се забави с изпращането на договорените бройки ваксини. Над 17 500 души вече са ваксинирани, а други 5000 са прекарали COVID, което значи, че почти достигат стадния имунитет. От 12 април в републиката вече ваксинират 18-годишните, докато в италианските общини с по-малко жители от Сан Марино не са ваксинирани още дори 80-годишните.

Финалният гонг в процеса по ваксинирането беше ударен благодарение на руската помощ. Преди няколко дни в републиката пристигна последната пратка от 37 000 дози “Спутник V”, което е повече дори от броя жители. Според Института по социална сигурност на Сан Марино до началото на май стадният имунитет ще бъде факт.

От 12 април ресторантите в Сан Марино могат да бъдат отворени и вечер до 21,30 часа, а от 18 април се предвижда вечерният час да бъде до полунощ, като заведенията могат да бъдат отворени до 23 часа. От 26 април ще отворят кината и театрите. Търговските центрове могат да работят и през уикендите. Вече са отворени за 100% присъствено обучение и училищата, а от 19 април отварят и фитнес центровете.

И въпреки всичко това никой в Сан Марино не празнува, защото жителите са като затворени в кристална клетка. От всички страни страната е заобиколена с “оранжеви” италиански области, което значи, че е забранено както излизането, така и влизането в тях. Това значи, че Сан Марино трябва да си живее напълно откъснато като остров.

Липсата на външни

хора обаче е

убийствена за

икономиката

на малката република, защото 25% от нейния БВП идва от туризма. Много от магазините за сувенири дори не са отворени, тъй като няма за кого да работят. Баровете, хотелите и ресторантите също са почти празни.

В щастливите времена те обслужваха тълпи от руски туристи, които пристигаха тук от близките адриатически курорти. Само с германски туристи пристигаха натоварени по 20-ина автобуса всеки ден. Както припомня в. “Република”, от май до октомври Сан Марино беше пълна с туристи от цяла Европа плюс италианци, които спираха там на път за Венеция, Флоренция или Рим.

Въпреки че стотици италианци опитват да се ваксинират със “Спутник” срещу заплащане в Сан Марино, републиката засега отговаря отрицателно.

Някои наблюдатели отбелязват как малката държава е реализирала на практика “ваксинационен компромис”.

Проамерикански

настроените жители

са се ваксинирали

с “Пфайзер”,

а проруски настроените – със “Спутник”. По подобен начин Сан Марино е решила проблема и с ваксините срещу полиомиелит през 1958 г. Тогава пак е имало забавяне с доставките от Италия, така че републиката се е обърнала за помощ към САЩ, които в рамките на седмица изпратили безплатно с военен самолет 2600 дози на ваксината “Салк”. Приятелските връзки с Вашингтон датират от времето на Ейбрахам Линкълн, който дори е бил почетен гражданин на Сан Марино.

Акведуктът на Сан Марино, открит през 1962 г., е финансиран изцяло с американски пари. Връзките с Москва пък са от времето на СССР. Гражданите на Сан Марино навремето са били единствените, които можели да посещават Съветския съюз без виза. Навремето в малката република са били на власт все комунистите и социалистите, докато християндемократите били в опозиция.

Успоредно с ваксинирането със “Спутник” в Сан Марино се извършва и мониторинг на ваксинираните за това какви реакции имат след приемането на руския препарат. На доброволен принцип повечето от 10-те хиляди жители, предпочели “Спутник”, ще се подложат на изследване. Университетът на Ферара, Институтът по здравеопазване на Сан Марино и римският институт по инфекциозни болести “Спаланцани” ще оценят какво е количеството антитела на вируса в организмите на имунизираните три седмици след ваксинирането. Тези данни могат да се окажат решаващи за одобрението на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата.