Австрия предлага да е домакин на среща Байдън - Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/9708300 www.24chasa.bg
Джо Байдън СНИМКА: РОЙТЕРС

Ако Русия и САЩ решат да проведат среща на върха на президентско ниво, това е похвално. Австрия винаги е на разположение за всякакви преговори на високо ниво.” Това заявиха от външното министерство във Виена по повод евентуална лична среща между президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

Преди ден двамата лидери проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха редица регионални и глобални въпроси, включително желанието да продължат диалога за стратегическата стабилност. Американският президент изразил тревога във връзка с внезапното нарастване на руските сили в граничен на Донбас район, както и на територията на анексирания от Русия полуостров Крим. Във връзка с това той посочил, че е необходимо в лична среща “да бъдат обсъдени всички теми, с които се сблъскват САЩ и Русия”.

Джо Байдън е предложил на Путин среща в неутрална държава. Белият дом заяви, че тя може да се проведе това лято. Веднага след това дойде заявлението на МВнР в Австрия, че страната е готова да приеме на своя територия такава среща.

Според руския политолог Сергей Рогов обаче срещата би могла да се състои в Рейкявик по подобие на тази между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1986 г., която стана ключова за съкращаването на стратегическото оръжие на двете страни. И от Белия дом, и от Кремъл посочиха, че да се съобщават такива детайли, е прекалено рано. Според говорителката на руското МВнР Мария Захарова организирането на разговорите е от компетенцията на президентската администрация.