България стигна 2% ваксинирани на 4-ия месец от старта (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9708320 www.24chasa.bg
Ваксинирането се отпуши, когато бяха пуснати зелените коридори. СНИМКА: 24 ЧАСА

Повече оздравели, отколкото нови болни за денонощието

България достигна 2% ваксинирани на четвъртия месец, откакто започна имунизацията срещу коронавирус у нас.

Според данните на Европейския център за профилактика и контрол на болестите с две дози у нас вече е ваксинирано 2% от населението над 18-годишна възраст.

Първа доза пък

е поставена на

8,1% от

пълнолетното

население

на страната.

Иначе актуалната статистика на здравното министерство сочи, че ваксинираните българи са 116 423, а тези с поставена първа игла - 590 495 души. За последното денонощие имунизираните са 10 503 души.

Освен това за първи път от около месец насам новите случаи на заболелите са по-малко от този на оздравелите. За последното денонощие положителните тестове са 2944 (със 178 по-малко от предишното денонощие), а оздравелите пациенти са 3995. Процентът заразени спрямо изследваните е 18,1.

Продължава бавният спад на хоспитализираните - 9799 души за денонощието, от тях 799 в интензивни отделения. 127 са новите жертви на COVID.

Премиерът Бойко Борисов отново напомни вчера, че има страни от месеци в локдаун. “Представете си хората да бяха затворени в България от октомври досега с вечерен час”, коментира той на заседанието на Министерския съвет. И отбеляза, че у нас мерките са максимално щадящи и включително през зимата са работили зимните курорти.

Борисов акцентира върху европейската солидарност, подкрепата на ЕК и страните членки, благодарение на които България ще получи общо 2,7 милиона дози ваксини от “Пфайзер” в най-кратки срокове. Със специални благодарности по-късно вчера той се обърна към шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен за 50-те милиона ваксини на “Пфайзер”, които ще получи съюзът през второто тримесечие на годината. Очаква се България да вземе 775 хил. дози от новите предсрочни доставки. “За съжаление,

дали е търговска

война, или не -

има кой да каже,

но една по една

ваксините биват

опорочавани”, коментира още премиерът. И отчете, че това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната. Към момента хората могат да бъдат спокойни - има налични РНК ваксини, увери той.

В ЕС вече тече подготовката на договорите относно ваксинацията и за следващите две години. “Това означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине”, добави Борисов.

В страната вече се наблюдават нови варианти на коронавируса, те са в Северна България. В момента ги уточняваме и веднага ще бъде оповестена повече информация, съобщи пък проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.