Планът за 10 млрд. евро бързо в ЕК, иначе България губи пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9708353 www.24chasa.bg

Бизнесът настоява за национално съгласие и възползване от кредитите

България може на практика почти напълно да загуби финансирането от няколко милиарда евро, ако забави представянето пред Европейската комисия на плана за възстановяване и устойчивост. В същото време страната ни спешно се нуждае от финансиране - практически в момента в държавата няма пари, дори като оборотни капитали, описа пред “24 часа” нуждата от спешно приемане на плана банкер, пожелал анонимност.

Представянето на плана, по който България може да ползва общо 10,4 млрд. евро - 6,3 млрд. безвъзмездна помощ и 4,1 млрд. дългосрочни кредити, трябва да се случи до 30 април, предвиждат европейските правила. Вицепремиерът Томислав Дончев, който е отговорник за изготвянето му, обаче реши да не предлага финалната му версия за одобрение от Министерския съвет.

“Планът е практически готов. И може веднага да бъде одобрен от правителството. Но не е честно отиващият си кабинет да предпостави дългосрочни политики и е право на следващото правителство да го направи”, коментира в сряда Дончев пред “24 часа”. 

Сегашният кабинет обаче се е договорил с ЕК да изчака. 

“България няма да загуби парите и практически този план може да бъде представен дори през септември или след това. Проблемът е, че

ако следващо

правителство

реши да направи

пълна

преработка,

планът няма да

е готов поне до

края на 2021 г.

Само независимият одит на цените, които са бюджетирани, отнема два месеца и половина”, предупреди вицепремиерът.

По-късното представяне на плана ще съкрати времето за усвояване на средствата, което е фиксирано на 2 години. Така ще има реална опасност да не бъдат усвоени всички средства.

Проблем пред България може да се окаже и хипотезата за бързи предсрочни избори и 2-3-месечно управление на служебен кабинет. Такова правителство де юре няма проблем да изпрати плана в Брюксел, но трудно кабинет без дългосрочна перспектива би довел до успешен край преговори с комисията за финалния вариант, коментираха пред “24 часа” представители на ЕК.

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се внесе в комисията до 30 април, за да може от юли да се изпълнява, заяви пред “24 часа” Васил Велев - председател на Асоциацията на организациите на българските работодателите.

Той обясни, че има голям спад на инвестициите през миналата и през тази година - 8,7% за 2020 г., което е близо 2 млрд. лв., а за тази очакванията са за свиване с 15,5%.

“Ние

гледаме на този

план като на

възможност да

се насърчат

инвестициите Всички политици обещават големи доходи, но те ще дойдат от ръст на икономиката. В момента имаме спад и затова този план трябва да се изпълнява колкото се може по-рано”, настоя Велев.

Четирите работодателски организации (АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП) и двата синдиката - КНСБ и “Подкрепа”, настояват за внасянето на плана в срок с някои доработки. С Министерството на икономиката бил изготвен план за технологична модернизация, който да стартира през юли, а по-нататък - схема за цифровизация на предприятията. Велев каза още, че в последните 2 години не е имало подкрепа за иновации и инвестиции, всичките пари са отишли за ликвидност и компенсиране на загубите на предприятията. Затова насърчаване на инвестициите била от първостепенна важност.

“Ако планът се отложи и започне отначало да се прави, изобщо няма да успеем или в най-добрия случай

ще закъснеем

с година и ще

изпуснем

немалка част

от сумите”,

добави Велев и напомни, че авансово се получават 13% от средствата. Бизнесът иска и постигане на съгласие от политическите сили, което може да се случи бързо, ако разговорите се водят от експерти.

Велев каза още, че в плана не е записано ползване на кредити от 4 млрд. евро. А те били дългосрочни, при добри условия, връщат се след 30 години. Поради това работодателите искат да се използва и кредитният ресурс за енергийна ефективност. Така щял да се освободи ресурс за насърчаване на иновации, технологична модернизация, цифровизация на предприятия.

“24 часа” потърси за коментар партиите. Мненията на БСП, Изправи се! Мутри вън! и Демократична България виж в каретата. От ДПС отказаха да говорят на този етап, а от пресцентъра на “Има такъв народ” не отговориха на телефоните си.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че се е отказал да внесе плана в МС за гласуване, защото той може да се изпълнява от друго правителство. 

Има четири стълба, тук са парите и

за зелен преход

Планът, изработен от сегашното правителство е почти готов, стъпил е на четири стълба и в него няма предвидени 4,1 млрд. евро кредити.

Първият е “Иновативна България”. Предвидени 3,17 млрд. лв. за възстановяване на икономиката, образование и иновативен растеж. Най-много пари - 2,14 млрд. лв., ще се отделят за инвестиции в интелигентна индустрия, 900 млн. са за малкия и средния бизнес, а над 400 млн. - за индустриалните паркове.

По втория стълб - “Зелена България”, има 4,53 млрд. лв. От тях 3,6 млрд. са за нисковъглеродна икономика. В плана за първи път се появяват газопроводи, по които да се пренася и водород, както и пилотни проекти за производството му.

За третия стълб, наречен “Свързана България”, са предвидени 3,7 млрд. лв. Това са инвестиции в транспортна свързаност - жп инфраструктура, нови влакове и екоавтобуси. От общата сума над 1 млрд. са за дигитализация, като акцентът е 5G мрежата.

За последния стълб - “Справедлива България”, са заделени 2,17 млрд. лв. Парите ще са за подобряване на бизнес средата, здравеопазване - основно за болници и за спешната помощ, дигитализация на съдебната власт и строителния сектор и изграждане на система за електронна идентификация. Предвидени са и помощи за възрастните хора, мобилност и социална икономика. 

Еврокомисар Домбровскис:

Българските власти

решават кога

ще го внесат, но

ако е след 30 април,

първите средства

ще дойдат есента

“Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с българските власти за подготовката на националния план за възстановяване и устойчивост. България може да получи по плана много сериозно финансиране. Говорим за 10,4 милиарда евро. От тази сума грантове са шест милиарда и 300 милиона евро. Ние обаче трябва да сме сигурни, че тези средства ще бъдат инвестирани по начин, по който ще осигурят устойчиво и дълготрайно икономическо възстановяване.” Това заяви в интервю пред БНР еврокомисарят Валдис Домбровскис. 

Решение на българските власти е кога планът за възстановяване ще бъде предаден на ЕК за одобрение. Със сигурност има още работа по документа, особено в частта за постигане на зелените цели. Социалното включване също е въпрос, по който трябва да бъде постигнат напредък, добави зам.-председателят на Еврокомисията.

И уточни: “Дали планът ще бъде подобрен и предаден сега или от новото правителство, е въпрос към българските власти”.

Корнелия Нинова, БСП
Корнелия Нинова, БСП

На въпроса какво следва, ако България не спази крайния срок от 30 април да внесе документа, Домбровскис коментира: “Това е индикативен краен срок. Той не е стриктно фиксиран и като се има предвид, че има и други страни членки, които няма да могат да го спазят, България няма да изпусне нищо, ако не успее да предаде документа до края на април.”

Мая Манолова, ИМВ
Мая Манолова, ИМВ

Еврокомисарят обаче добави, че колкото по-бързо една държава предаде плана си, толкова по-бързо ЕК ще го одобри и парите ще “потекат към икономиката”.

Георги Ганев, ДБ
Георги Ганев, ДБ

“За тези държави, които предадат плановете си до края на април, вярваме, че е напълно реалистично да получат първите траншове през юли. Говорим за 13%, които могат да бъдат получени авансово. Комисията има ангажимент за около 2 месеца да вземе решение, след това Съветът има месец за одобрение. Така стигаме до юли. Останалите държави, които предадат по-късно плановете си, реалистично могат да получат първите средства през есента”.

Корнелия Нинова, БСП:

Да действаме зряло!

Готовите държави ще възстановят икономиките си

Ние сме национално отговорна партия и сме готови с нашите предложения по плана, които веднага да обсъждаме с другите, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя напомни, че срокът 30 април е много важен и от него зависи кога България ще получи средствата от Европа. “Държавите, които го предадат в този срок, ще получат парите си през юли, а ние ще чакаме. Борисов и без това ни постави на последните места на почти всички класации, а сега и това. Първите готови държави ще възстановят икономиките си, ще ги дигитализират, ще открият нови работни места. Ние ще изостанем и неравенството ни в стандарта на живот с другите европейски държави ще се задълбочи. Ето защо е необходима зрялост, професионализъм и отговорност бързо да реагираме всички”, обясни Нинова. И препоръча новото Народно събрание да не губи енергия в безсмисления спор в коя сграда да заседава и други подобни. 

Мая Манолова, ИМВ:

Да се спази срокът

Премиерът Бойко Борисов да бъде извикан в парламента за плана за възстановяване още в петък, поиска Мая Манолова вчера. От “Изправи се! Мутри вън!” (ИМВ) ще настояват в плана да се включат секторите, които сега не са, и особено транспорт и туризъм. И искат пълна публичност на цялата документация, свързана с подготовката и процедурата по утвърждаването на плана. А следващата седмица ще поискат на депутатите да бъде показано всичко, свързано с плана. И от ИМВ са категорични, че трябва да бъде спазен срокът 30 април. 

Георги Ганев, ДБ:

Ако повишим качеството, закъснение 

няма да е страшно

Навярно ще се закъснее с внасянето на този национален план и очакванията, че ще може да се плащат суми до края на първата половина на годината в нашия случай, а сигурно и в доста други, няма да се осъществи. Това не означава, че ще се изгубят средствата, просто ще дойдат по-късно. Проблемът бе, че се планираше те спешно да влязат в икономиката, за да се предотврати задълбочаване на COVID кризата. Не е толкова лошо да се забави планът, ако може да му повишим качеството. Първоначалният му вариант беше силно критикуван, във втория имаше подобрения.

Основите предложения на ДБ ще бъдат в посока да се насочи ресурс, който да представлява ресурс в кризисната ситуация, но стратегически да се включи България в развиващите се фронтове на зелената икономика, дигитализацията, роботизацията. Хем да има свеж ресурс, хем той да влезе в дългосрочни приоритети.