Близо 30 000 новозаразени с коронавирус в Германия за последното денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9708839 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 29 426 за последното денонощие до общо 3 073 442 по данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

Това е най-високият еднодневен брой на новозаразени в страната от 8 януари.

Смъртните случаи за денонощието, свързани с КОВИД-19, са 293, с което общият брой на починалите достигна 79 381.

Броят на новозаразените на 100 000 души за седемдневен период е нараснал до 160,1 на ден, предава БТА.

Германия се бори с нов, по-заразен вариант на Ковид-19, пет месеца преди национални избори, в които според прогнозите консерваторите на канцлерката Ангела Меркел ще понесат тежки загуби.

Меркел е разочарована, че някои провинции не прилагат по-строги ограничителни мерки въпреки нарастването на броя на новозаразените и иска парламентът да даде на федералното правителство временни правомощия да въвежда коронавирусни затваряния в райони с висока степен на заразяване. Предлага се правителството да налага такива мерки, когато степента на заразяване надхвърля 100 новозаразени на 100 000 души.

Днес германският министър на здравеопазването Йенс Шпан призова 16-те германски провинции бързо да наложат по-строги ограничения, за да се опитат да забавят разпространението на заразата, а не да чакат, докато се приеме федерален закон за общи мерки. Очаква се гласуването по него в парламента да е идната седмица, предаде Ройтерс

"Видяхме миналата есен какво стана, когато не действаме бързо", каза Шпан и допълни, че лекарите в Германия очакват до 6000 пациенти в интензивни отделения до края на месеца.