Доц. Цонев: Тромбози могат да се появят и много след прекаран COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9708888 www.24chasa.bg
Доц. Светлин Цонев Кадър: БНТ

Ковид се оказа съдово заболяване, което може да има хронична фаза. Това означава, че отдалечено във времето хора, които имат други заболявания, може да получат усложнения и да се появят дори след месеци тежки тромбози или кръвоизливи, които са свързани с прекараната инфекция. Това обясни пред БНТ доц. Светлин Цонев - специалист по кардиология, ангиология и флебология в Клиниката по Кардиология на УМБАЛ "Александровска".

По думите му, определено самата инфекция е влошила доста пациенти, които или не са лекували своето високо кръвно налягане, или са имали диабет, който е бил в лош контрол. Това са тежки заболявания, които вещаят по-лош изход от COVID-19.

"За съжаление, България води по смъртност, включително от COVID-19. Една от причините е, че българинът продължава да е на едно от водещите места по сърдечно-съдови заболявания. За съжаление, нито профилактиката, нито лечението са достатъчно стриктни, което зависи от всеки един пациент, обясни доц. Цонев.

Основният механизъм, по който вирусът уврежда съдовете, е вредата на вътрешната стена на самия съд. Това завърта няколко порочни кръга, които чрез имунната система, чрез нарушаване на функцията на ендотела, се завъртат порочни кръгове, които трудно могат да бъдат прекъснати дори и при навременно лечение, уточни кардиологът.

Той съветва, ако има съмнение за инфекцията, бързо пациентът да бъде насочен към лекар, а не да започва универсална терапия.

Задължително е специалист да прецени и лечението не може да става по телефона. Изписването на рецепти по телефона, може да предизвика тежки усложнения при пациентите.

Има определен риск от ваксините, но той е доста по-малък, отколкото риска от прекарване на самото заболяване, каза още доц. Цонев.