"Блу ориджин" извърши успешно изпитание на кораба "Ню шепърд" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9709275 www.24chasa.bg

Американската компания "Блу ориджин" извърши успешно поредното 15-о изпитание на суборбиталния си кораб "Ню шепърд" на полигон в Тексас, съобщиха световните информационни агенции.

Десет минути и десет секунди след изстрелването на ракетата-носител с кораба той достигна височина 105 м, след което капсулата се спусна с парашути. Малко преди това носителят кацна вертикално на специална площадка, предава БТА.

По време на изпитанието "Блу ориджин" извърши серия от симулации за действията и движенията на астронавтите по време на бъдещ полет с пътници в кораба. За първи път специалисти на компанията влязоха в капсулата преди изстрелването за серия от тестове, а след кацането й репетираха процедурите след полет, отварянето на люка и излизането от нея.

В ролята на пътник отново беше снабденият с датчици манекен с човешки ръст с името Скайуокър. В капсулата бяха натоварени и над 25 000 пощенски картички на организацията с идеална цел "Клуб за бъдещето".

В "Ню шепърд" има място за шестима пътници и полезен товар. След като достигнат границата с космоса, те могат да разкачат коланите и няколко минути да са в безтегловност.

Компанията не разкрива още цената на билета, но според експерти тя ще е към 200 000 -250 000 долара.

Освен "Блу ориджин" планове за космически туризъм имат и компаниите "Върджин галактик" и "Спейс екс".