Десислава Атанасова: Време е шоуто да приключи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9709284 www.24chasa.bg
Десислава Атанасова

Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто на политическата сцена няма скечове, рядкост са аплодисментите и поздравленията. В политиката има работа, компромиси, разочарования и рани. Политиката изисква смелост и решителност. А днес най-висшата форма на смелост, която можем да проявим е да си подадем ръка и да възстановим диалога между нас и да запазим девиза, изписан пред тази сграда "Съединението прави силата".

Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова от парламентарната трибуна на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

Изборите приключиха и народът се произнесе. С това завърши и лесната част от работата на всички нас новоизбраните. Днес е време да поемем своята отговорност към избирателите, стабилността на държавата е и едно по-добро утре. Отговорността е тежка. Често пъти тя е непоносима към онези, които гледат на политиката като единствено средство за изграждане на имидж.

От позицията на хора с по-голям опит ще ви кажем, че една криза не може да се управлява само с говорене. Често пъти най-наложителните и правилни решения са непопулярни, каза тя. Атанасова напомни, че над 800 хил. граждани са гласували за ГЕРБ на последните избори и нито една партия в новото събрание не се доближава до този резултат, колкото и сметки да се правели, победителят бил ГЕРБ. 

Партията ни спечели пети парламентарен вот и общо 14-та изборна победа. Победителят се поздравява и това зависи не само от възпитанието и културата, но и от политическия опит. За нас е ясно, че дългогодишният опит уморява, но суверенът продължава да ни поставя на първо място. Сега е моментът всички ние да благодарим на цялата изборна администрация, която гарантира провеждането на честен вот, категорична бе тя.

Въпреки пандемията и огромното старание на опозицията да внуши на хората, че вотът ще бъде подменен, изборите преминаха нормално. Най-голямото доказателство е присъствието на всички нас в тази зала и  това, че никой не оспори резултата. Ние сме длъжни да оправдаем резултатите. Ще предложим състав на ново правителство. Ще предложим кабинет, който от ден първи може да заработи на същите високи обороти, които поддържа и сегашното правителство, каза тя. Атанасова подчерта и успехите на правителството в оставка, сред които увеличението на пенсиите, учителските заплати, влизането в чакалнята на еврозоната.

Ако нашето предложение за кабинет не бъде одобрено, отговорността за стабилността ще бъде поето от партията на г-н Станислав Трифонов. Точно тук е време мълчанието да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с управленския екип, да чуят нещо извън обичайните лозунги, подвиквания и заклинания. Предстоят ни важни, отговорни и тежки решения. Ще се продължат ли мерките в подкрепа на бизнеса? Ще се продължат ли противоепидемичните мерки? Ще продължим ли диалога със Северна Македония?, запита тя.

Ние имаме отговори на тези въпроси. И ако някой сматя, че може да заобиколи и изолира мнението на 1/4 от българските граждани значи, че не разбира и осъзнава правилата на политиката в условията на демокрация. Ако някой смята, че може да заобиколи гласа на тези хора, то той ще плати тежка политическа цена, допълни тя. Атанасова припомни, че ГЕРБ не веднъж са призовали за обединение, но призивът им не се приел, вероятно от политическа неопитност или неконтролируми лични амбиции. Това обаче замъглявало най-важният факт, че народът е избира политиците, за да му служат.

Приехме и приемаме обидите и нападките с търпение. Наясно сме със своята отговоронст. Затова днес можем да кажем, че омразата не гради, единствено може да руши и да дълбае пропасти в обществото. Може да доведе до временен успех, но после този, който е използвал омразата за свое оръжие, трябва да покаже с какво е по-добър. Ако това не бъде изпълнено, пътят е само наобратно, каза още Атанасова. Тя подчерта и, че на 4-и април хората не казали, че ГЕРБ не трябва да я има, а ясно заявили, че очакват от всички свои представители да се борят с предизвикателството пред страната. За съжаление, някои обаче не били не само в състояние да работят за решения, но и не ги разбират.

Готови сме да предложим управление на страната и да протегнем ръка към политическите си опоненти. Отказваме да носим отговорност, ако страната ни бъде хвърлена в хаос и безпътица. Критките наистина работят само до един момент и това е мандатът, който получаваш от суверена, за да можеш да изпълниш всичко обещано. И тук става трудното, защото отговорността за милиони съдби тежи и трябва да имате здрави плещи, за да я понесете. Злобата и желанието за мъст не са достатъчни, за да управляваш държавата. Все още не сме разбрали какво следва след това. Вие дължите този отговор не на нас, а на всички българи и на тези, които са ви подкрепили. Това, което видяхме е, че в тази обстановка парламентът започна с обещания за мъст и реваншизъм. Това ли са плодовете на всичко онова, което сте постигнали?, попита Атанасова. Според нея в 45-ото НС трябва да се даде отговор на въпросите как ще се увеличат доходите със създаване на устойчива и качествена заетост, за което държавата имала отговорност да създаде добри условия за бизнеса.