Полицайката, простреляла цветнокож в САЩ, е обвинена в непредумишлено убийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/9709325 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Полицайката, която простреля млад цветнокож в предградие на Минеаполис, беше обвинена за това, след което беше пусната под гаранция. Обвиненията бяха предявени на Ким Портър, която има 26 години стаж в полицията, вчера вечерта след три дни на протести и размирици, предадоха световните агенции.

Портър е обвинена в непредумишлено убийство. Гаранцията под която бе пусната е 100 000 долара. Ако вината й бъде призната, тя може да получи до 10 години затвор, предава БТА.

Четиридесет и осем годишната Портър, която е бяла, откри огън в неделя по 20-годишния цветнокож Даунте Райт по време на обикновена пътна проверка в Бруклин сентър, предградие на Минеаполис. Полицайката твърди, че объркала служебното си оръжие с електрошоковия пистолет и така се е стигнало до драмата, която съживи напрежението в Минеаполис. Това става в момента, в който в града се гледа делото за убийството при полицейски арест на цветнокожия Джордж Флойд, което миналата година предизвика протести срещу полицейското насилие и расизма в САЩ и на други места по света.