Христо Иванов: Гражданите искат законност, правила и здрави институции (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9709480 www.24chasa.bg
ХРИСТО ИВАНОВ

Това, което искат гражданите е законност, правила, здрави институции, за да може българската държавност наистина да бъде модерна, европейска, свободна, идеалите, които са ни завещали възрожденците.

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от парламентарната трибуна в първия ден на 45-ото Народно събрание.

Изборите приключиха и откриваме едно НС, над което тегне въпросът дали избощо ще го бъде. Много се радвам, че го откриваме в неговия истински дом, каза той. И цитира Петър Стоянов, който при стъпването си в длъжност казал, че събранието не се състои от вар и тухли, а от съгласие.

Днес много се говори за съгласие, съединение, обединение, за заедност. Парламентаризмът се оказва, че се състои от вар и от тухли. Тази сграда не е просто символ, а материализация на това да има прозрачен, отворен парламентаризъм в България, да има традиция, която ни свърза с най-добрите примери за граждански кураж и отстояване ценностите. Тук е мястото на българския парламент. Много се радвам, че се върнахме в тази сграда от Партийния дом. Това е много добър знак, макар че това, което ни предстои е много сложно, каза Иванов.

Говори се много за съгласие и диалог, и това са хубави неща, но не забравяме ли че трябва да има законност, защото именно потъпкването й, превърна диалога, съгласието, търсенето на мостове в токсично занятие. Даваме ли си сметка за това днес? В крайна сметка това, което искат гражданите е законност, правила, здрави институции, за да може българската държавност наистина да бъде модерна, евройпеска свободна, идеалите, които са ни завещали възрожденците. Това няма да стане само с говорене в кюшетата, категоричен бе той. Според него законността трябва да е приоритет.

Във всички изказвания досега стана дума за въпросът, който тегне над това събрание - ще го бъде ли изобщо. Изглежда то ще свърши само част, от това което му беше поставено от българското общество, а именно да отстрани от длъжността Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС. Това не е малко, каза той.

Трябва да си отговорим на въпроса - дали този парламент заслужава да съществува, след като оценим какво трябва и какво можем да свършим в него. Имаме десет приоритета в две групи - едната е свързана с последствията от пандемичната криза. На първо място трябва да приложим програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за излизане на страната от тази криза. На второ масто трябва да се приложат мерки за подкрепа на домакинствата и гражданите, обясни той.

Ключова задача, която стои пред нас е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че отказът да бъде внесен той с всичките му недостатъци е саботаж, обърна се той към ГЕРБ. Той напомни, че от "Демократична България" са поискали всички заинтересовани страни да се включат в изготвянето му, но били подминати. В момента с цупенето си, пък ГЕРБ прикривали провала си. 

Внесете го, но ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от Европейската комисия.

Легитимно е, ако бъде поискана нашата подкрепа, да влезем с уважение и конструктивизъм в разговор какво управление би могло да бъде излъчено с мандата на "Има такъв народ", каза той. Но не ставало дума за банкетна подкрепа, а на политики. Правителство на ГЕРБ в никакъв случай нямало да подкрепят.

Изработили сме и събираме подписи за промени в конституцията, които целят да поставят главния прокурор под ясна парламентарна отчетност, не може повече да има център на власт в републиката, който не подлежи на отчетност, категоричен бе той.

Последният път от тази трибуна казах: България се управлява от прокурорска република, която създава власт под неконтролируемата възможност на главния прокурор да решава на кого да повдигне обвинение, на кого не, на кого да даде реален имунитет,  кой да бъде поставен под натиск, и тук има хора които са минавали през тази цедка, продължи той.

С тези конституционни промени ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев. Ние ще работим за това  той да бъде отстранен от поста на главен прокурор, подчерта Иванов. От коалицията щели да работят и за това Висшия съдебен съвет да се превърне именно в съдебен съвет и да се запази малка парламентарна квота, чрез която обществото да има участие. Трябвало да се въведе и пряка конституционна жалба.

Още днес от "Демократична България" били внесли пакет от изменения в Закона за съдебната власт и НПК, с  които се закриват специализираните съдилища и прокуратура. "Тези институции, които бяха създадени под наслова за борба с корупцията се превърнаха в олицетворение на избирателното прилагане на държавна репресия и отново за затваряне на очи на други. Те са безвъзвратно опетнени. Нашето предложение не предвижда лицата, които в момента са в тези институции да получат имунитет. Те просто ще отговарят за това, което са направили и ще понесат отговорност, ако има за какво", каза Иванов.

Ще внесем изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в настоящия й модел, защото тя също се превърна в срамна бухалка. И да, това ще доведе до освобождаването от длъжност на г-н Сотир Цацаров. Внасяме и пакет от изменения в Изборния кодекс, които да направят изборния процес по-прозрачен и по-достъпен, допълни още той.