Мая Манолова: Първата ни стъпка е да извадим мутрите от управлението

https://www.24chasa.bg/novini/article/9709593 www.24chasa.bg
МАЯ МАНОЛОВА

Това заяви Мая Манолова от името на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" (ИМВ) в словото си при старта на 45-ото народно събрание.

Заставам пред вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трубина една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук: Мутрите вън!, започна Манолова.

Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги подкрепяха и се облагодетелстваха, заяви тя. Не може да ви бъде забранено да подкрепите правителство, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка или ще бъдете освободени от носенето на отговорност, обърна се Манолова към депутатите.

Тя обясни, че първата стъпка е не само ново правителство, но и нов главен прокурор и регулатори.

ИМВ внася още днес предложение за създаване на комисия, която да направи ревизия на решенията на кабинета "Борисов". Ще покажем на хората всички мръсни тайни на властта и ще ги дадем на правосъдието.

Ще променим правилата така, че повече мутренско управление да не бъде възможно, обяви Манолова. Ключов въпрос били правилата за провеждане на избори и тя обясни, че ще ги изменят веднага, за да са готови за предсрочен вот.

Ние сме платформата на активните граждани и сме тук, за да защитим хората, които се трудят неуморно, предприемачите. Манолова обясни, че са готови да предложат цялостна концепция за борба с корупцията, както и пакет закони, което ще внесат още днес.

Приоритет ще е и Планът за възстановяване и устойчивост.

Лов на вещици обаче нямало да има. Почтените професионалисти трябва да се развиват, партийните калинки си ги вземете с вас, каза Манолова.

Промяната е необратима, защото е в душите на хората и не се влияе от процедури. Днес започваме с една важна стъпка - връщаме парламентът в неговия исторически дом. А журналистите ще могат свободно да се движат в сградата, обеща Манолова.

Никога досега никой партиен лидер не си е позволявал да превръща Народното събрание в посмешище, както си позволи лидерът на управляващата партия ГЕРБ, каза още Манолова. Тя попита депутатите от ГЕРБ къде е Борисов и защо се крие.

Парламентът е най-важната институция на България. Без да функционира нормално той - няма демокрация. Тук трябва да е храмът на истината, на словото, на закона. И ще бъде, защото всичко това е народът. Да живее народът на България, приключи Манолова.