Десислава Атанасова: ГЕРБ внася промените за мажоритарни избори днес или утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/9709736 www.24chasa.bg
ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Първият законопроект, който ГЕРБ ще внесе в новия парламент, ще бъде за мажоритарни избори. Предполагам, че това ще стане в рамките на днешния ден или най-късно утре, заяви Атанасова.

Това заяви председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в кулоарите на парламента.

Очевидно има подкрепа и от втората политическа сила промяната в Изборния кодекс, коментира тя. Напомнихме от първия ред на втората политическа сила, че са длъжни да осъществят заявката, която имаха преди години след референдума и която ГЕРБ два пъти внася в рамките на предходни състави на Народното събрание, обясни Атанасова за мажоритарния вот.

Чухме политическите заявки на новите в парламента, както и законодателните инициативи на системните партии.

Тя се надявала скоро ще бъдат сформирани всички комисии.

ГЕРБ има свой кандидат за председател на Народното събрание - Цвета Караянчева, и ще се въздържи от подкрепа на друго предложение, обясни Атанасова. Дългата парламентарна практика и традиция на първо място повелява най-голямата по брой парламентарна група да има и председател на Народното събрание. Знаете, че такъв прецедент имаше през 2013 г. и всички помним как завърши този парламент тогава и колко от заявените приоритети бяха изпълнени. Очертава се състояние на подобен парламент, прогнозира шефката на ПГ на ГЕРБ.

Запитана дали ГЕРБ ще има председатели на комисии, Атанасова обясни, че се надява системните партии да защитят демокрацията и да бъде уважено желанието на гражданите, направили ГЕРБ първа политическа сила.