Близка до Навални получи условна присъда - обществено полезен труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/9710419 www.24chasa.bg
Любов Собол СНИМКА: Ройтерс

Близката сподвижничка на руския опозиционер Алексей Навални - Любов Собол, написа днес в Туитър, че е осъдена от руски съд на една година обществено полезен труд по дело за незаконно проникване в частна собственост, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Собол е юрист във Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални.

"Съдът постанови условно наказание за Собол от една година обществено полезен труд с удържане на 10 процента от заплатата в полза на държавата", обяви присъдата съдия Инна Шилободина, цитирана от ТАСС. Съдът прие, че вината на Собол е напълно доказана.

Съдебният процес срещу Собол се състоя на фона на преследвания срещу сътрудници и привърженици на Навални, които организираха няколко протестни акции заради вкарването му в затвора по-рано тази година. Делото е свързано със събитие от декември миналата година.

Руският следствен комитет твърди, че Собол и още няколко души са се опитали да проникнат в апартамента на възрастна жена в Москва, като са били облечени в униформи на службата за защита на правата на потребителите "Роспотребнадзор".

Поддръжници на Собол заявиха, че тя е позвънила на звънеца на апартамент, собственост на семейството на човек, за когото Навални твърди, че е офицер от Федералната служба за сигурност, замесен в отравянето му с нервнопаралитично вещество.