НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕК не потвърди ще подписва ли нови договори с "АстраЗенека" и "Янсен"

Европейската комисия не потвърди днес съобщенията, че няма да преговаря за сключване на нови договори за доставки на ваксините против ковид, произвеждани от "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" ("Янсен").

Събитията от последните месеци показват, че ЕС разполага със сигурна ваксина - произвежданата от "Пфайзер", заяви говорител на ЕК. Тази ваксина се превърна в гръбнак на европейската имунизационна кампания, затова обявихме, че започваме с този производител преговори за доставки в следващите две години, добави той.

По неговите думи "Пфайзер" явно успява да произведе сигурен препарат и да го достави навреме в необходимите количества. Говорителят добави, че бъдещите преговори ще бъдат свързани с доставки на ваксини, изработени по същата технология.

Държавите от ЕС сами определят кои ваксини и в какви количества да поръчат, посочи говорителят. Той заяви, че очаква скоро ново становище от Европейската агенция по лекарствата за опасностите от ваксините на "АстраЗенека" и "Янсен", за които продължава проверката по случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още