Ива Митева: Парламентът няма да има великденска ваканция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9710549 www.24chasa.bg
Ива Митева Рупчева СНИМКИ: Велислав Николов

Новата шефка на парламента никога не е била член на партия

Депутатите няма да имат великденска ваканция. Това решение се е взело на председателски съвет и ще бъде внесено за гласуване от депутатите, обясни председателката на НС Ива Митева. "Обсъдихме въпроса с великденската ваканция. Става дума за два дена след официалните празници и няма нужда парламентът да бъде в почивка", каза Митева.

Тя отбеляза, че все още не се е свързала с премиера Борисов за неговото изслушване утре в парламента по въпроса с плана за възстановяване и устойчивост.

Преди заседанието в петък отново ще има председателски съвет. На днешния бе решено още, че ще се сформират здравна, правна и финансова комисия, които да заработят възможно по-скоро по законовите промени, които се внасят още от днес. До края на деня от "Има такъв народ" ще внесат предложение за промените в Изборния кодекс. Сред тях са гласуване по пощата и създаване на район чужбина.
Ива Митева обясни, че не е член на "Има такъв народ", а е към партията като експерт юрист. "Никога не съм била член на партия. Работила съм с абсолютно всички партии, винаги съм била напълно независим експерт. Може би се припознах с някои от идеите на ИТН и с това, че има нужда от промяна и това да влязат нови млади хора в парламента. След един- два избора смятам, че ще е нужно да влязат нови млади, неангажирани хора", добави Митева.

Тя е направила и първото си разпореждане като шеф на парламента - да се допускат журналистите изцяло в кулоарите на парламента, но при спазване на противоепидемичните мерки, посочи тя. "Ще разпоредя и да се сложат дезинфектанти. Аз не разбирам ограничаването на журналистите в предишната сграда и тази изолация, а там няма на нито едно място дезинфектанти", каза Митева.

Силно напрежение и притеснение почувствала новата шефка на парламента от момента на избирането й.

"Напрежението ми се отпусна, защото се чувствам в нормалната ми естествена среда. Ще пада все повече. Съжалявам за притеснението ми, но наистина съм нова от тази страна", каза още Митева. Тя е била шеф на правната дирекция към НС, а преди това и експерт в дирекцията.