Скопие няма да поръчва от ваксините, които ще се произвеждат в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9710901 www.24chasa.bg
Венко Филипче Кадър: Youtube/ Super radio Ohrid

Здравният министър на Република Северна Македония Венко Филипче заяви днес, че страната няма да поръчва допълнителни дози ваксини от сръбския Институт по вирусология "Торлак", който започва производство на руската ваксина Спутник V, нито от друг производител, тъй като страната вече си е осигурила 2,6 милиона дози различни ваксини, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"Ние нямаме нужда от повече ваксини засега, защото вече сме поръчали 2,6 милиона дози - по 800 000 от КОВАКС и Пфайзер, по 200 000 от Русия и Китай, 100 000 от системата за солидарност на ЕС и допълнителни 500 000 от ваксината Синовак, които трябва да пристигнат през май", каза Филипче пред журналисти.

Министърът добави, че на неотдавнашна среща директорът на "Торлак" е казал, че Сърбия и нейните граждани ще имат приоритет при дистрибуцията на ваксините местно производство, но предимство ще имат и съседните страни.

В института по вирусология "Торлак" в Белград вчера бе извършено пълненето на първата серия контролни дози руска ваксина против коронавируса.

Досега в Република Северна Македония са ваксинирани близо 30 000 граждани. От днес започва ваксинацията на хора под 75 години.