Бойко Борисов излиза в отпуск, няма да е в парламента утре (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9711073 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов обяви, че започва сериозна работа по подготовката на новото правителство, което ще бъде предложено от поставените на първо място от избирателите на състоялия се вот, съобщиха от Министерски съвет.

„Трябва да дадем визия как ще изгледа един нов балансиран, евроатлантически кабинет. Трябва да свършим работата качествено и да подготвим добро правителство“, категоричен беше Борисов.

Той обяви, че възнамерява да работи целенасочено по темата и по тази причина излиза в отпуск, като ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

Малко преди съобщението от пресслужбата на Министерски съвет Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" съобщи за отпуска на Борисов. "Днес при старта на парламента ние се натъкнахме на на един друг феномен - премиерът беглец. На два пъти само в един пленарен ден той успя да избяга 2 пъти от Народното събрание. След като ние от парламентарната група поискахме изслушване на премиера Борисов за плана за възстановяване и устойчивост, той си взе отпуск. Утре, за един ден, премиерът в оставка е в отпуск само и само да не дойде в Народното събрание и да обясни докъде е стигнало неговото правителство с подготовката на този план," каза Манолова.

Борисов заяви, че утре в Народното събрание ще бъде депозиран Планът за възстановяване и устойчивост, така че народните представители да имат възможност да решат дали да до приемат. „Ако искат да го приемат, да го надградят. Ако искат да си направят нов план“, посочи още министър-председателят на днешното извънредно правителствено заседание.

Вероятно планът ще бъде представен пред парламента от Томислав Дончев.

Съжалявам искрено, че още в първия ден на новото Народно събрание има излъгани очаквания и стана ясно, че енергията на младите хора, желаещи по-добър живот, беше използвана, за да се намърдат в парламента добре забравени стари лица, заяви още Борисов по време на извънредното заседание на Министерския съвет.

Премиерът напомни, че доскоро усилено се говореше за искането за мажоритарен вот и отказът от него беше определян като „държавен преврат“. „Ние ще внесем мажоритарни избори и ако искат, да ги приемат. Но съжалявам, че тези, които години говореха, че това е най-важното, сега ще се плъзнат по една популистка плоскост да направим субсидията на париите един лев и да вкарат цялата политическа класа в ръцете на олигархията, на тези, които във всяко интервю не пропускат да кажат, че са платили протестите“, посочи Борисов.

Министър-председателят обърна внимание, че „новите лица“ в парламента в действителност не са никак нови, а добре забравени стари лица и даде за пример Кристиан Вигенин, Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Христо Иванов.

„Възхищавам се на младите хора, които се бунтуват, които искат по-добър живот, но съжалявам искрено, че те бяха използвани от платените протестъри. Имаше енергия, имаше млади хора, които действително искат да се променя държавата непрекъснато – именно тези хора генерират енергията и промяната. Но те бяха използвани, за да може тези стари муцуни отново да се намърдат в парламента“, възмутен е Борисов.